Mangopaella med inlagd svamp

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här rätten är en riktig festmåltid och en underbar rätt att ha på ett buffébord. Receptet ger stora portioner så om du skall laga för en buffé där det också finns andra goda rätter kan du halvera mängden per person.  För att göra denna ”paella” kommer vi behöva både en blender/kannmixer och en matberedare. Rätten görs sedan steg för steg för att sedan läggas upp på tallrik och serveras. Bra att veta: Palsternacka innehåller kalium, kisel, fibrer, E-vitamin, B-vitamin och folsyra.

    Förberedelser

    1. Om du vill göra en vacker chiliblomma som dekoration skär du två längsgående snitt i chilifrukterna, låt skaftet sitta ihop. Lägg chilifrukterna i vatten över natten, gärna ett dygn.
    2. Börja med att blötlägga solroskärnor i 4 timmar.
    3. Skölj svampen och skär av dess fot.  Skär sedan svampen i mindre kubformade bitar. Lägg i en skål eller bunke och marinera i soja och kombucha ca 2 timmar.

    Mangoemulsion

    1. Mixa saffran, chili, vatten, mango, lime och passionsfrukt i en blender/kannmixer till en jämn gul kräm. Tillsätt sedan olja försiktigt i omgångar samtidigt som du kör mixern på hög fart. Krämen skall gå samman tills en lättare majonnäs.

    Sallad

    1. Mixa palsternacka i en matberedare till mindre bitar och lägg i en stor bunke tillsammans med hackade wakamealger. Tillsätt mangoemulsionen, blanda ordentligt, och låt stå i kylen i 1 timme.
    2. Häll av svampen och hacka spenat och paprika. Blanda samman spenat och paprika med resterande ingredienser men låt svampen tillfälligt få vila kvar i durkslaget.
    3. Lägg upp salladen på ett stort fat och strö svampen på toppen så att den skapar ett slags täcke över salladen. Dekorera gärna med lite blandade örter och chiliblommor och servera genast. Ät, njut och må bra.

    Ingredienser

    Mangoemulsion

    • 0,5 g saffran
    • 2 dl kallpressad rapsolja
    • 0,5 st chili
    • 1 dl vatten
    • 2 dl mango
    • 0,5 st lime (skalad)
    • 1 st passionsfrukt (passerad)

    Sallad

    • 1 dl paprika (hackad)
    • 100 g spenat (hackad)
    • 2 dl mungbönsgroddar
    • 1 dl torkade wakamealger (hackade)
    • 2 dl palsternacka
    • 1 dl solroskärnor (blötlagda 4 timmar)

    Svamp

    • 1,5 dl kombucha
    • 1 dl tamarisoja
    • 3 st portabello

    Dekoration

    • 2 st chilifrukter