Söt som du, Genom eld & sot, Vältra dig i kärlek eller kanske lite Heta känslor? Svart af Hälsingborg är en god nykomling som tar lakrits till en ny nivå, där hög kvalitet kombineras med en charmig flirt. I tidens anda är den dessutom befriande fri från gelatin och palmolja.

  Jag ville göra lakrits som är mer mysig än pretentiös, säger Mats Glimstål, grundare av Svart af Hälsingborg, en ny lysande stjärna på den svarta lakritshimlen.  Just när du kanske trodde att lakritstrenden hade kulminerat kliver Mats fram med sin mjuka, smakrika lakrits som har tagit marknaden med storm.
  – Vi har fått ett fantastiskt mottagande, säger han, men påpekar sedan att tanken aldrig har varit att han skulle bli någon frontfigur:
  – Nej, jag hoppas att kunderna ska referera till vårt varumärke, hellre än till mig. Svart af Hälsingborg tillverkas, som namnet antyder, i Skåne och även om Mats själv är en sann lakritsälskare så hade framgången inte varit möjlig utan hans sambo Frida Andersson – som inte är vidare förtjust i lakrits.
  – Vi är en bra kombination. Frida är sparsmakad om vilka sorter vi ska ta fram, medan jag älskar allt som har med lakrits att göra.


  MATS HAR ÄLSKAT LAKRITS SEDAN barnsben. Hans första lakritsminne är från när mormor och morfar hade åkt Finlandsbåt och kom hem med Fazers söta lakrits. När han sedan upptäckte Hockeypulver var det bara att kapitulera. Som tur är tycker även hans två tonårssöner om lakrits.
  – En gillar söt och en salt lakrits!
  Mats är kock i grunden och drev livsmedelsbutik i Helsingborg under flera år.
  – Det var under den tiden jag kom i kontakt med Werners Gourmetservice, så när jag startade eget var det naturligt att kontakta dem igen. Svart af Hälsingborg tillverkas utan regnskogsboven palmolja. Dessutom helt utan gelatin, vilket är ett
  mycket medvetet val. Dels blir både antalet veganer och nysvenskar som inte äter köttprodukter fler, dels har Mats omvärderat gelatin:
  – Tänker man efter så kan man undra vad gelatin har i godis att göra?

  RÅVARAN KOMMER FRÅN IRAN, en stor producent av lakritsrötter. Mest kända är kanske annars lakritsrötterna från italienska Kalabrien, men Mats har gjort ännu ett medvetet val:
  – I mitt tycke är rötterna från Iran lite mjukare och mer karamellsöta i smaken, medan rötterna från Kalabrien kan ha högre syra och vara lite vassare. Jag skulle gärna vilja åka till Iran och se produktionen på plats, men läget är ju inte precis stabilt i området, så det får vänta. I dag finns nio olika typer av lakrits i sortimentet, från ren salt och söt till olika smakkombinationer som sura och salta Kyssta grodor, chililakrits med namnet Heta känslor och hallonsaltlakritsen Bär med mig. Fyra av sorterna är chokladdragerade. I framtiden hoppas han kunna utvidga utbudet.
  – Jag vill gärna ta fram rålakrits i olika former, från finaste granulat till pastiller. Gärna då av den iranska lakritsen
  för att få fram den milda smaken som även passar nybörjare.

  Mats Glimståls lakrits Svart af Hälsingborg är befriande fri från gelatin och palmolja. ”Tänker man efter så kan man undra vad gelatin har att göra i godis”, säger han.

  Lakritsroten är världens äldsta tandborste

  • Lakritsroten brukar kallas för ”världens äldsta tandborste” eftersom den har antiseptiska och antiin-flammatoriska egenskaper.
  • På kinesiska heter lakrits ”gan cao”; sött gräs eller söt ört. Roten är tillsammans med ginseng den mest an-vända medicinalväxten i Kina och kallas ibland för ”örternas urfader”.
  • Även i Egypten var lakrits- roten viktig och faraoner-na ska enligt sägnen ha fått lakritsrot med sig när de begravdes. Detta för att gudarna skulle kunna bere-da en dryck av roten efter döden.
  • Med tiden började man inse att lakrits var en utmärkt bas även för sötsaker. Redan under slutet av 1800-talet tillverkades lakritsbåtar, pipor och olika figurer.
  • När Charlie Chaplin skulle äta en känga i filmen Guldfeber från 1925 var den tillverkad av – lakrits.
  • Det är glycyrrhizinsyran i lakrits som ger den söta smaken och enligt EU-direk-tiv bör personer med högt blodtryck få i sig max 100 mg glycyrrhizinsyra per dag. Den exakta mängden står sällan angiven på förpack-ningarna, men motsvarar ungefär 125 g lakritsgodis per dag eller
   75 g rålakrits. (Källa: Norska Nidar).

  Beställ lakrits från Svart af Hälsingborg här>>

  TEXT: ANNICA TRIBERG
  FOTO: NIKLAS ERICSSON M FL