Lasagne

    Av Alexandra Zazzi

    Una buona lasagna! Lasagne är en skön rätt som är god både till vardags och till fest. Min hemlighet är att alltid förkoka lasagneplattorna, de får bättre spänst då! Använder jag torkade plattor, det funkar det också, lägger jag ett par deciliter extra mjölk i bechamelsåsen. Zazzis tips: Byt ut köttfärssåsen mot pesto och du får en underbar vegetarisk lasagne.

    Pastadeg

    1. Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timma.
    2. Koka upp 2 liter vatten, salta lätt. Kavla ut degen tunt i pastamaskinen. Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den genom maskinen. Det binder samman degen ytterligare. Minska avståndet mellan valsarna tills du fått en tunn deg och skär till lagom stora pastaplattor. Låt sjuda i vattnet 2-3 minuter, tag upp och kyl i iskallt vatten.

    Bolognese

    1. Tärna pancetta fint, fräs på hög värme i en gryta med en skvätt olivolja. Lyft ur när det blivit knaprigt. Häll på resten av olivoljan och fräs på köttfärsen på hög värme, rör om under tiden. Lägg i tomatpurén mot slutet och låt fräsa med. Finhacka löken, vitlöken, den skalade moroten och sellerin och rör in i köttfärsen. Sänk värmen och låt svettas en stund.
    2. Hacka den knaperstekta pancettan ytterligare i små bitar och lägg i. Slå på vinet och låt vätskan koka bort. Häll i burktomater, fond, rosmarin, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda i 3-4 timmar rör om då och då och pytsa på lite vatten ibland och smaka mot slutet av med vin, salt och peppar.
    3. Jag brukar spara Ossobucco i frysen och ta fram och tärna den när jag gör bolognese. Får den koka med såsen någon timma blir det en underbar smaksättare.

    Béchamelsås

    1. Smält smöret och rör ihop med mjölet. Koka upp mjölken och grädden och vispa i smörblandningen.
    2. Krydda med muskotnöt, salt och peppar och vispa i parmesanosten. Låt svalna.

    Lasagne

    1. Bygg din lasagne genom att lägga Béchamelsås i botten av en smord form, sedan pastaplattor, sedan köttfärssås. Pastaplattor, Béchamelsås, köttfärssås osv. Avsluta med Béchamelsås och lite riven parmesan.
    2. Grädda i ugn på 175 – 180 grader, ca 35 minuter, tills lasagnen fått fin färg. Dekorera gärna med färska örter och servera med god sallad.

    Ingredienser

    Pastadeg

    • 3 ägg
    • 5 dl durumvete
    • 1,5 msk mild olivolja
    • vatten efter behov

    Bolognese

    • 60 g pancetta
    • 0,5 dl olivolja
    • 400 g grovmalen köttfärs av högrev
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 gul lök liten
    • 1 morot
    • 1 stjälk selleri
    • 1 dl rött vin
    • 2 burkar hela skalade tomater
    • 1 msk koncentrerad kalvfond
    • 1 lagerblad
    • 7 svartpepparkorn
    • 1 kvist färsk rosmarin eller
    • 1 tsk torkad rosmarin
    • 1,25 dl vatten

    Béchamelsås

    • 2,5 msk vetemjöl
    • 60 g smör
    • 2 dl grädde
    • 6 dl mjölk
    • 0,5 tsk muskotnöt
    • 2,5 msk vitt vin
    • 2,5 msk riven äkta parmesan
    • salt och peppar

    Guldkant

    • 300 g överbliven ossobuco