Tony Chacheres
Den legendariske Tony Chachere var en av de färgstarkaste personerna i Louisianas folkhistoria. Han föddes 1905 som Anthony Chachere i den lilla staden Opelousas. Hans föräldrar härstammade från franska kreoler. På 1950-talet var han en av 24 medlemmar i en manlig matlagningsförening som hette Cooks Unlimited. Gruppen anordnade gourmetmiddagar två gånger i månaden och turades om att stå för matlagningen. Tony försökte alltid överträffa de andra i gruppen och fick därför smeknamnet ”Ole Master”. Då Tony gick i pension vid 65 års ålder sadlade han om från försäkringssäljare till kock och gav sig ut i köket på gården, fast besluten om att sammanställa en bok med älskade recept från södra Louisiana. Två år senare gav Tony ut en kokbok med lantlig cajunmat. Den sålde i 10000 exemplar på bara en vecka. Kokboken blev känd för sina traditionella louisianska rätter, till exempel gumbo, jambalaya och etouffee. Receptet på hans favoritkryddblandning, Original Creole Seasoning, fanns också med i den första upplagan och han talade vitt och brett om att receptet i sig var värt bokens pris.
Kryddblandningen blev så populär att Tony bestämde sig för att tillverka den själv. Därmed föddes hans lilla livsmedelsföretag med fyra anställda. Tony Chachere's Creole Foods drivs än idag av familjen Chachere. Produktionsanläggningen ligger kvar på Lombard Street i Opelousas, utanför New Orleans även om den nu är på 12000 m2 och har 55 anställda. Tony pensionerade sig delvis igen från sitt livsmedelsföretag 1981, 76 år gammal. Han fortsatte att förbättra sina recept och ta fram nya livsmedelsprodukter. Höjdpunkten på matlagningskarriären kom i mars 1995 då hans kollegor i American Culinary Federation valde in honom i Louisiana Chefs Hall of Fame. Han dog en vecka senare, tre månader innan han skulle ha fyllt 90 år.