När man öppnar en förpackning med färsk vaniljstång blir man nästan knockad av dess underbara och intensiva doft!

    Det finns ca 150 olika typer av vanilj men bara planifolia- och tahitiensishybrider är kommersiella. Madagaskar är världens största producent men vanilj växer också i många andra tropiska länder såsom Tahiti, Indonesien, Peru, Papua Nya Guinea, Tonga, Mexiko, Indien och Uganda.

    I ursprungsländerna där vaniljen växer vilt pollineras blomman av bin och kolibrifåglar men på odlingar pollineras de för hand. Pollinering sker med hjälp av en smal pinne och obefruktade blommor plockas bort. En van arbetare kan pollinera 1000 blommor under några timmar.

    Efter skörd jäser och bearbetar man vaniljen. Under jäsningen sker en omvandling till vanillin. Hela proceduren tar ca 6 mån och är av utomordentlig vikt för kvaliteten. Vaniljen är en av världens mest arbetskrävande jordbruks grödor vilket tillsammans med begränsad tillgång gör att den betingar ett högt pris.

    Vaniljstängerna mår bäst av att förvaras i ett svalt och mörkt utrymme i en tätförslutande förpackning. De skall inte förvaras i en kyl eller frys eftersom de då blir hårda och kristalliseras.