Nu är det inte långt kvar till European Pastry Cup! Den 10 juni 2018 hålls European selection of the Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019 i Turin, under mässan Gourmet Expo Forum.

  Jessica Sandberg och Martin Morand från Svenska Konditorlandslaget kommer tävla för en direktplats till finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie den 28 Januari 2019 i Lyon. Med på plats är även Tony Olsson, lagledare och Oscar Landh, reserv. Även om inte hela laget är med och tävlar så är samtliga lagmedlemmar alltid engagerade i utvecklingen och arbetet mot tävlingarna.

  Det är 8 konditorlandslag som tävlar i European Pastry Cup i Turin varav de tre bästa lagen går vidare till Coupe du Monde de la Pâtisserie i Lyon. De lag som tävlar i Turin är:
  1. Belgien 2. Turkiet 3. Sverige 4. Ryssland 5. Polen 6. Schweiz 7. Bulgarien. 8. Israel.

  Det hålls ytterligare tre kvaltävlingar där de tre bästa länderna går vidare. Dessa hålls i Mexico, Asien och Afrika. Fem toppländer går direkt vidare, de är Italien, Japan, Sydkorea, USA och Storbritannien. Sen finns det ytterligare 5 “wilds cards” som också går till finalen Coupe du Monde de la Pâtisserie. Totalt tävlar 22 länder i Lyon, Frankrike den 27-28 januari 2019.


  Jessica Sandberg har arbetat som konditor i tjugosex år och har under resans gång tävlat både nationellt och internationellt. 1998 tog hon hem guld i Nordiska Mästerskapen för Unga Konditorer. Hon har tävlat i Årets Konditor 2007, 2008 samt 2012.
  Jessica håller regelbundet yrkeskurser och driver idag Nya konditoriet i Umeå där hon ansvarar för cirka 25 anställda.

  5 snabba frågor till Jessica

  Hur känns det inför European Pastry Cup i Turin 10 juni?
  – Det känns fantastiskt! Nu är det inte långt kvar och jag har en bra känsla och är sjukt taggad.

  Hur laddar du inför tävlingen?
  – Nu är det fullt fokus på tävlingen och vi har precis avklarat vårt sista tidspass. Sen ska vi försöka att hitta tid för återhämtning och landa när vi kommer fram till Turin. Jag försöker peppa mig själv trots att det är långa dagar.

  Hur fördelar ni tävlingsmomenten mellan dig och Martin?
  – Martin ansvarar för chokladen och jag ansvarar för socker och glass. Desserten gör vi tillsammans.

  Vilka är dina förväntningar på tävlingen?
  – Jag har höga förväntningar och hoppas att klimatet är med oss. Det är en stor tävling och förväntningarna är att vi ska nå de nivåer som vi har tränat så hårt för.

  Vilka är dina främsta styrkor?
  – Mina styrkor är att jag är välorganiserad, strukturerad och så är jag extremt bra på att hålla många bollar i luften.


  Martin Morand har jobbat på Caterevent, F12-gruppen och Vendelrestauranger och driver nu sitt eget företag Pastry Inspiration. Martins tävlingsmeriter: 2:a plats med Skåne Kulinar i Culinary Olympics 2016, Vinnare av Dessertmästarna 2015, 7:e plats med Skåne Kulinar i Culinary World Cup 2014, 1:a plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2010, 5:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2008, 6:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2006, 7:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2004, 7:e plats med Team Culinar i Culinary World Cup 2002, 8:e plats med Team Culinar i Culinary Olympics 2000.

  5 snabba frågor till Martin

  Hur känns det inför European Pastry Cup i Turin 10 juni?
  – Det känns nervöst och lite småstressigt just nu. Vi håller på att packa det sista och det är viktigt att inte missa något som ska med. Men jag är laddad och tycker att det ska bli kul att komma ner till Turin och se tävlingsköket och få alla detaljer på plats.

  Hur laddar du inför tävlingen?
  – Imorgon ska jag åka hem till familjen och försöka att inte tänka så mycket på tävlingen. Mina barn ger mig mycket energi, så det blir en dag för uppladdning. På måndag ses Jessica och jag igen och då kommer vi gå igenom varandras tidsscheman så vi kan stötta upp om något skulle hända. Det blir mycket mental uppladdning hela vägen fram till tävlingen.

   Hur fördelar ni tävlingsmomenten mellan dig och Jessica?
  – Jag ansvarar för chokladskulptur och Jessica ansvarar för sockerskulturen och glassen. Desserten hjälps vi åt med men jag har huvudansvaret.

   Vilka är dina förväntningar på tävlingen?
  – Det ska bli roligt att uppleva tävlingen på plats och få vara den tävlande. Jag har bara suttit i publiken tidigare. Jag är nöjd med både smaker och design på våra tävlingsbidrag och förhoppningen är att ta hem guld.

   Vilka är dina främsta styrkor?
  – Jag är väldigt konstnärlig och duktig på design. Jag står bl.a. bakom designen för skulpturen och desserten. Smaksäker är jag också vilket är en bra styrka. Sen har jag lätt för att gå in i mig själv och fokusera på uppgiften utan att bli distraherad av det yttre.

  På tisdag är laget på plats i Turin och kommer köra ett sista tidspass innan tävlingen European Pastry Cup drar igång söndag 10 juni.
  Vi får inte visa några bilder på skulpturer eller desserter innan tävlingsdagen, men vi kan garantera att det ser fantastiskt ut! Vi önskar laget stort lycka till!

  Svenska Konditorlandslaget grundades 2013 av Sveriges bagare & konditorer (SBK). Syftet är att stimulera branschens konditorer att genom tävlande vidareutveckla sig tekniskt i samarbete med kollegor med samma intresse. Dessutom vidareutveckla konditorernas utbud i hela Sverige och lyfta de söta bakverken och desserterna till en central del i den svenska gastronomin; på restaurang, konditori och café. Konditorerna ska bli de nya hjältarna med höga smaker i fokus.

  Att arbeta i team och utvecklas tillsammans är den bästa och mest stimulerande formen av samarbete. Grunden till detta läggs redan i skolan och det är lagets ambition och övertygelse att genom goda exempel inspirera både unga och redan utbildade konditorer att satsa på yrket.
  Den långsiktiga målsättningen för Konditorlandslaget är att bygga upp en bred kompetens för att bli riktigt skickliga i skulptering med choklad, karamell/socker och även is. När det gäller desserter så är vi redan världsledande med stor säkerhet i smak och form och presentation.