Olika platser ger olika karaktär

  Äppelmust från Gastronomigruppen med månadsnamn är blandningar av äpplen från olika lägen i Skåne och Småland som får olika karaktär beroende på terroire och äppelsort.

  Augusti 2013

  Cuvée Augusti kommer ifrån de södra delarna av Österlen. Jorden är sandrik och äpplena växer på de böljande kullarna som vätter mot havet.

  Blandningen består av olika sorters tidiga sommaräpplen som bl.a. Discovery och Alice. Sommaräpplen ger en lätt och frisk smak med avrundad fruktighet. Doften är fruktig med äpplen, blommor och en liten kryddighet.

  Cuvée Augusti är en lätt och trevlig must som passar utmärkt till lätta förrätter som gärna får ha en lätt sälta.

  September 2013

  Cuvée September kommer från Bjäre, Kattvik i Skåne. Majoriteten av äpplena är Lobo, sedan Gravensteiner, Signe Tillisch och Cox Orange. Äppelodlingarna till Cuvée September ligger söder om Båstad efter havet och sträcker sig från toppen av berget och ända ned till havet. Höstäpplena ger en djup arom av kryddor och frukt med bra syra och lång eftersmak. Musten har en bra balans mellan frukt och friskhet.

  Cuvée September är en riktig matmust som passar till det mesta på högtidsbordens rätter med mycket sälta, friskhet och sötma. Fruktigheten kommer att gifta sig med sältan i det gravade medan friskheten lättar upp det feta som serveras. Prova gärna musten till asiatisk mat med hetta.

  Oktober 2013

  Äpplena kommer från Vätterbranten och Rudy by som ligger strax norr om Huskvarna och ett par stenkast från Vättern. Området ligger i Östra Vätterbranten som sträcker sig från Tenhult i söder längs Vättern och upp mot länsgränsen i norr. Det unika mikroklimatet med sina branta sluttningar med närhet till Vättern gör att detta är ett riktigt ”Grand Cru” för äpplen.

  Blandningen är vinteräpplen av Signe Tillisch, Aroma, Gravensteiner och Summer Red. Cuvée Oktober har skördats sent och fått hela höstens mognad och smak. Musten har en kraftig fruktighet och bra syra. Aromen är äpplig med kryddighet som kanel och ingefära. Smaken är stor och har lång eftersmak.

  Denna fylliga must är bra till rökta och rimmade rätter med mycket smak eller kryddstark indisk mat. Passar även bra till ostar och efterrätter.