Nygräddad fluffig kardemummabulle fylld med krämig smakrik mandelmassa, spritsad nyvispad grädde, ett litet lock och sist men inte minst pudrad med florsocker. Ni är nog med på vilket populärt bakverk vi beskriver – en klassisk semla! Men är semlan en semla?!

    I Sverige äts det ca 40 miljoner semlor per år och de senaste åren har nya innovativa semmelhybrider skapats.
    2015 lanserades en dundersuccé. Mattias Ljungberg, ägare av Tössebageriet, tog fram semmelwrapen som blev startskottet för trenden att skapa egna och unika semlor.

    Under semmelsäsongen 2014 experimenterade Mattias med att göra om semlan till en wrap. Efter en hel del provbakande kom han fram till ett godtagbart resultat. Alla som fick smaka på den nya semlan tyckte att den var underbart god, men det var blandad kritik om själva idén. Som tur var trodde Mattias på sin semmelwrap men väntade med att lansera den till mitten av januari 2015. Efter ett första inlägg på sociala medier blev responsen positiv och relativt stor, men efter ett par veckor fullkomligt exploderade det. Det skrevs artiklar som spreds som en löpeld i hela Sverige och kön till Tössebageriet ringlade sig lång från morgon till kväll. Semmelwrapen kopierades och kunde köpas runt om i landet. En riktig succé helt enkelt.

    Nu är Mattias på (het)väggen igen och har tillsammans med fotograf Joel Wåreus gjort en hel bok om semlor, Är semlan en semla. En otroligt vacker bok med massor av olika semmelrecept. I boken presenteras även tolkningar av andra konditorer och matkreatörers semmelvarianter som kommit fram efter succén med semmelwrapen.

    Det är inte konstigt att man tänker på Mattias Ljungberg när man tänker på semlor. En fullträff att han har gjort den här fina semmelboken, för ett riktigt semmelgeni är vad han är!
    Vi har ställt några frågor till Mattias såhär inför Fettisdagen den 28 februari:

    Hur föddes idén om den stora succén, semmelwrap
    -Idén föddes när jag arbetade med att ta fram en dessertwrap till en god vän som säljer just wraps. Jag finslipade recept och lanseringsstrategi för att släppa bomben i januari 2015, och resten är historia.

    Det känns som att din semmelwrap startade en trend till att göra egna och unika semlor. Vad tycker du om alla innovativa semlor som man ser överallt?
    -Fenomenet som sådant tycker jag är fantastiskt! Det är bra för alla, kunder, vi som producerar och våra leverantörer. Hela branschen mår bra av lite friska fläktar. De enda som kanske är mindre nöjda är alla konservativa traditionalister, men vem bryr sig om det?
    Sen ska väl tilläggas att jag tycker det är långt ifrån alla nyheter som är bra. Det finns en hel del slarvigt gjorda semmelhybrider som ser direkt oaptitliga ut, men det brukar jag hålla för mig själv.

    Vad är hemligheten för att få till den perfekta semlan?
    -Nybakad och nyspritsad!!!!!

    Om du fick välja en typ av semla, vilken skulle du välja då?
    -Jag gillar nog originalet bäst, men semmelwrapen är min baby så det får nog bli den.

    Hur många semlor tror du att ni säljer på fettisdagen? (Kön till Tösse är ju omtalad)
    -Oj, det beror på hur vi får logistiken att fungera, men vi brukar satsa på att komma över 10.000.

    Vilket recept från din bok får man inte missa att testa?
    -Då skulle jag säga lakritssemlan och semmelwrapen.

    Är du sugen på att baka Mattias succésemla hittar du receptet här:
    http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/semmelwrap/