Spanien är världens största producent av olivolja med Casas de Hualdo som en av de stora stjärnorna. Olivoljan från det familjeägda företaget har tagit hem åtskilliga utmärkelser genom åren och har utsetts till en av världens absolut bästa.

  Casas de Hualdo har sina odlingar i El Carpio de Tajo, strax utanför Toledo i regionen Castilla-La Mancha. Området är känt för sitt extrema och växlingsrika klimat med långa heta somrar och kalla vintrar. Sommartid kan kvicksilvret stiga till 45 grader och vintertid sjunka till åtskilliga minusgrader. Nederbördsmängden är blygsamma 300–400 millimeter per år och regionen brukar kallas España Seca – det torra Spanien.

  Ägare till Casas de Hualdo är Francisco Riberas och hans familj som köpte gården 1986. Sedan dess har de genomfört stora investeringar i odlingar och utrustning och förvandlat gården till en av de största och mest välrenommerade producenterna i Spanien.

  Den totala arealen uppgår till omkring 3 000 hektar, varav drygt 165 hektar med över 300 000 olivträd används för produktion av olivolja. Produktionen präglas av stor hänsyn till miljön och respekt för naturen. Efter att skördearbetet avslutats i skarven mellan höst och vinter tas till exempel det organiska avfallet, som löv och kvistar, om hand och blir till foder för de får som betar på ägorna. Gödseln från fåren används gödningsmedel på markerna.

  Produktionen är toppmodern och för några år sedan invigde Casas De Hualdo en helt ny anläggning som 2012 utsågs till en av de bästa i hela Spanien av branschorganisationen ”Asociacion Espanola de Municipios del Olivo”.

  I odlingarna finns flera olika sorter, framför allt Arbequina och Picual, men även Cornicabra och Manzanilla, som förädlas till både ”blends”, oljor som består av en mix av flera olivsorter, och ”monocultivar”, oljor som består av en enda olivsort.

  Casas de Hualdos olivoljor räknas in i kretsen av de mest förnäma och har tagit hem åtskilliga utmärkelser, som till exempel guldmedalj i såväl ”Los Angeles Extra Virgin Olive Oil Competition” både 2012 och 2013 som i ”New York International Olive Oil Competition” 2013. Nyligen utnämndes en av sorterna till en av världens 20 bästa avseende pris och kvalitet vid en provning i Italien.

  – Casas De Hualdos oljor håller utan tvekan en mycket hög klass. Hemligheten ligger i att de har full kontroll över vartenda led i kedjan – från odling till färdig produkt, säger Anders Jönsson, inköpare på Werners.