En helt ny, unik produkt i Werners sortiment, Bottarga Boreale.

  I utkanten av staden Tromsö i norra Norge ligger det innovativa fisk- och skaldjursföretaget Hrogn AS. De är först i världen med att göra Bottarga Boreale, gjort av norsk Skrei, en skandinavisk variant av den välkända medelhavsdelikatessen Bottarga.
  Bottarga är ett samlingsnamn för saltad och torkad fiskrom där man vanligast använder fisksorten Tjockläppad Multe men även tonfisk. Bottarga är mest känd som en delikatess i det italienska köket, men avnjuts runt om i världen.

  Hrogn AS är helt unika i världen med att tillverka Bottarga från Skrei, en torsk som finns i Atlanten men som endast går att fiska under några få månader per år längs Norges kust. Produktionen är baserad på filosofin att involvera så lite mänskligt ingripande som möjligt av både produkten och miljön. Rommen är handplockad och produceras i närheten av den lilla kajen i byn. Genom att de själva väljer ut rommen kan Hrogn garantera att råvaran håller högsta kvalitet i hänsyn till storlek, färskhet och smak. Det småskaliga och framgångsrika företaget har redan hunnit sätta Bottarga Boreale på den gastronomiska kartan och tog nyligen hem silver i den norska gastronomiska tävlingen «Det Norske Måltid».

  Torkningsprocessen är en uråldrig tradition. Romsäcken hängs upp och torkas på stora träställningar, enligt samma torkningsprocess som när man gör torrfisk. Träställningarna står precis intill havet, det i kombination med kylan och att romsäcken saltas lätt gör att Bottargan torkas väldigt långsamt och försiktigt samtidigt som den mognar. Tack vare denna torkningsprocess utvecklas en intensiv och kraftig smak. Den torkas i 10-15 veckor, från mitten av januari till slutet av april, och temperaturen ligger mellan -7 till +7 grader.

  Bottarga Boreale är en riktig umami-bomb som karaktäriseras av intensiv och krispig smak och doft av hav, precis som den friska och krispiga doften du hittar på Norges kust om vintern. Till skillnad från den traditionella Bottargan har Bottarga Boreale en väldigt låg fetthalt, endast 2,6% vilket gör att du får en helt annan smakupplevelse. Den blir betydligt mer elegant och lätt samtidigt som den har en väldigt utvecklad och intensiv smak. Med sin kraftiga umamismak utmärker sig Bottargan Boreale för att krydda upp fisk- och skaldjursrätter, grönsaker, sallader och äggrätter. Den används riven eller tunt skivad och gör sig extra bra ihop med lite fetare rätter.

  Recept Pasta Bottarga