Werners har ett nära samarbete med dryckesimportören Provinum. Ett av våra gemensamma mål är att bidra till att gastronomin utvecklas. Tillsammans skapar vi smakbryggor mellan mat och dryck på allra bästa vis. En lyckad kombination av mat och vin lyfter hela måltidsupplevelsen och genererar mervärde för gästen. För att hitta de perfekta kombinationerna måste man äta och dricka. Matthias Pettersson, försäljningschef på Provinum tipsar här om hur du kan skapa en välbalanserad smakbrygga mellan maten och vinet du serverar.

  Så väljer du rätt vin

  Matthias Pettersson är sommelier och måltidskreatör med examen från Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. Efter några år som utbildningsansvarig på Restaurangakademien var han med och startade Provinum 2014. Fokusera på tillbehören och låt dem avgöra vinvalet! Så här tänker Matthias Pettersson när han väljer viner:

  – Maträtt med fyllig, kraftig smak blir bäst i kombination med fylliga, kraftiga viner. Lättare, friska viner gifter sig fint med lättare, friska maträtter.

  – Sträva viner med kraftiga tanniner går fint med fett och salt. De är två smakkompisar som gör att vinets strävhet landar som i en kudde vilket ger en mjukare upplevelse av det sträva.

  – Hetta från chili eller peppar går inte ihop med strävhet. Hettan i maträtten förstärker ofta strävheten och tanninerna i vinet, vilket innebär att det blir svårt att känna vinets fruktighet. Välj ett vin med låg strävhet, för vitt vin gärna ett vin med lite restsötma. Det balanserar hettan i maten.

  – Syra i mat gillar syra i vin. Till exempel blir det inte bra med ett milt, syrefattigt vin till en rätt som Ceviche (limemarinerad fisk). Välj istället ett fruktigt vin med hög syrlighet för att lyfta både maten och vinet.

  – Söta rätter behöver nästan alltid söta viner. Helst bör vinet vara sötare än rätten, annars tar maten över och vinet upplevs inte så sött. Serverar man ett torrt, fruktigt vin till en söt servering riskerar vi att upplevelsen av vinet och hela kombinationen blir syrlig och besk.

  – Smörstekt svamp är en perfekt smakbrygga till nästan alla viner. Svampen blir som ett mjukt duntäcke till vinet, men den tar aldrig över.

  Om man ska sammanfatta, avslutar Matthias, så tycker jag att tillagad svamp samt smör, salt och syra är de fyra smakbärararna jag brukar ta hänsyn till när jag söker passande matviner.
  Köttet eller fisken som ofta är huvudnumret är inte det allra viktigaste för kombinationen. Om rätten har råa grönsaker bland tillbehören kan man byta ut en del av dem mot tillagad svamp och med ens har vi en mycket vinvänligare maträtt!

  Provinum är en dryckesimportör som söker helheten och kombinationerna som gör att mat och dryck tillsammans smakar lite bättre, 1+1=3.
  Provinums passion är att hitta de stora smakupplevelserna och att bidra med denna kunskap hela vägen ut till slutkonsument oavsett om det är på restaurang, i hemmet eller i luften.