Att hålla en proffsig chokladprovning behöver inte vara svårt. Här guidar vi dig för att du och dina vänner själva ska kunna göra en exceptionell chokladprovning.
  Valrhonas Etui Initiation Grand Cru är ett kit med 6 olika varianter av mörk Grand Cru-choklad, perfekt till en provning.

  1. Förberedelser

  Välj ut några sorter choklad till din provning, du kan utgå från till exempel procenthalt, odlings-land eller plantage. Tre till fem sorter är ett lagom antal för smak- och luktsinnet vid en provning. Ha gärna vatten att skölja munnen med vid prov-ningen så blir det lättare att urskilja olika toner i de olika chokladsorterna. Dela upp varje chokladsort i 3–4 bitar så att du kan smaka flera gånger på samma choklad.

  2. Provning

  Låt alla dina sinnen få uppleva chokladen. Hur doftar den, finns där en liten syra eller blommighet? Hur låter det när du delar chokladbiten, blir det ett litet knäckljud eller är det tyst? Är chokladen blank eller matt i ytan? Vad har den för färg? Smaka. Samtidigt som du stoppar in chokladen i munnen, dra in ett litet andetag och stäng munnen, tugga  tills chokladen börjar smälta och låt då tungan föra upp chokladen mot gommen och andas ut genom näsan.  Alla aromer som finns i det vi äter känner vi i näsan, därför ska luften ut genom den.

  3. Prova igen

  Ta en till bit av samma choklad utan att skölja munnen emellan och upprepa; andas in och stoppa in en liten bit choklad, stäng munnen, tugga, andas ut aromerna i näsan. När det är dags för nästa chokladsort, skölj då munnen. Spara någon bit av alla sorter om du vill repetera och testa dem igen.

  4. Analysera smakerna

  Sött, surt, salt, bittert och umami känner du på tungan. Tänk efter när respektive smak dyker upp. Kommer bitterheten först, följd av en syra eller tvärtom? Kan du känna någon sälta? Hur söt är chokladen? När du gör din utandning, fånga upp dina första intryck, tänker du till exempel kaffe, körsbär eller nötter? För en otränad provare kan det vara svårt att sätta ord på intrycken, därför ska du bara lita på det första som dyker upp. Inget är fel när det handlar om det mänskliga sinnet, tycker du att det till exempel smakar jasmin, så är det rätt i din upplevelse. Om ni är flera som provar, skriv därför först ner era intryck och prata om dem i andra omgången av smakningen så att ni inte påverkar varandra.

  Ni kan även titta på Valrhonas “Th 10 steps of the Chocolate Manufacturing Process” och lära om hur man gör choklad.