Chufa, den spanska knölen
Chufa är en stärkelserik nötliknande knöl från familjen halvgräs. Den kallas även tigernöt eller jordmandel, men är trots namnet ingen nöt. Chufa har en söt, nötaktig smak med angenäma toner av mandel och vanilj. Kan ätas som de är och har då en lite seg tuggkonsistens. Du kan med fördel blötlägga chufa i minst 6 timmar, då blir konsistensen mer krispig och påminner om en blandning av mandel och kokosnöt.
Förutom sina hälsosamma egenskaper är chufa naturligt glutenfri och vegansk och helt fri från allergener som soja, mjölk, spannmål, nötter, frön.
I Spanien pressas chufa till Horchata de chufa, jordmandelmjölk – en söt, uppfriskande dryck som brukar serveras iskall.
Recept på Horchata de Chufa>>
Chufa är gott som det är, men passar utmärkt att rostas i honung, blandas i müsli eller saltas och användas som snacks.
Vi har även chufa som mjöl vilket är idealisk för nöt- och glutenfri bakning, perfekt exempelvis till pannkakor!