Te behöver inte längre vara det samma som trist påste eller smaklöst lösviktste. Inte minst på restaurangerna har te av hög kvalitet fått ett klart uppsving – både som måltidsdryck och som
    smaksättare i olika rätter. Te har länge fört en undanskymd tillvaro på krogarnas dryckeslistor. Men i takt med att restauranggästerna blivit allt mer intresserade av kvalitet och ursprung har även ökad uppmärksamhet riktats mot teerna. En av de äldsta och mest välrenommerade leverantörerna i Europa är Dammann Frères med säte i Paris. Men så har också det exklusiva tehuset en historia som får de flesta konkurrenter att blekna. De historiska rötterna sträcker sig tillbaks ända till 1692 då anfadern Sieur Francois Damame fick ett kungligt privilegium av Ludvig den XIV att importera och sälja te i Frankrike. Sedan 1949 är det familjen Jumeau-Lafond som står i spetsen för företaget som helt kommit att inrikta sig på te av absolut högsta kvalitet. Men familjen Jumeau-Lafond har inte bara gjort sig känd för sina högkvalitativa teer, utan även för sina så smått udda lösningar. 1980 lanserade Dammann Frères en helt ny typ av tepåse – Cristal – i syfte att ytterligare förhöja smakupplevelsen. Den nya tepåsen består av ett mjukt och genomskinligt material som både skyddar tebladen och ger dem optimalt utrymme att vecklas ut under bryggningen. Numera tillverkas totalt cirka 100 miljoner tepåsar om året.

    DAMMANN FRÈRES HAR VÄL UPPARBETADE kontakter med teodlare runt om i världen och köper allt te direkt från de bästa plantagerna – utan mellanhänder. Kvalitetskontrollen är rigorös och efter att tebladen anlänt till den franska huvudstaden görs alltid noggranna besiktningar och provningar. Först studeras storleken, färgen, formen och doften på de torra tebladen samt utseendet på det färdigbryggda teet. Sist men inte minst görs en provsmakning på samma sätt som med vin för att säkerställa att teet håller hög och jämn kvalitet.

    DAMMANN FRÈRES TEER UPPSKATTAS AV teälskare över hela världen, men inte bara som en dryck som i likhet med kaffe avnjuts efter maten, utan även som måltidsdryck. På senare år har företaget inlett samarbete med flera framstående hotell och restauranger för att utveckla tesorter som med fördel kan kombineras med olika maträtter. Många menar till och med att te är lättare än vin att kombinera med mat. I vin finns så många andra faktorer, som till exempel syra att ta hänsyn till, vilket inte är fallet med te. Men även i maträtter och drinkar har teerna från Dammann Frères visat sig vara perfekta smaksättare med sin sublima arom. De vita, lätta teerna exempelvis fungerar bra som krydda i ångkokta rätter, buljonger och äppelkakor, medan de svarta, smakrika teerna passar bra för att förhöja smaken på allt från kraftigare kötträtter till chokladdesserter. Dessutom har bartenders upptäckt att te kan användas som bas i drinkar. Ett rökigt Lapsangte exempelvis gifter sig fint med whisky och touaregte passar bra tillsammans med rom för att nämna några exempel. Sedan snart tio år tillbaka ingår Dammann Frères i italienska illy – en företagsgrupp som spänner över det mesta som har med livets goda att göra: Kaffe, te, vin och choklad.