Det japanska köket
Sushi har blivit en populär maträtt runt om i världen och är kanske den rätt som de allra flesta tänker på först vad det gäller japansk mat.
Sushi är klibbigt ris med vinäger som man serverar på olika sätt tillsammans med tunt skivad rå fisk, skaldjur, wasabi, omelett och grönsaker. Till sushi äter man ofta misosoppa vilket är en soppa gjord på buljong, miso och dashi, som man kan tillsätta till exempel tofu, valfritt protein, eller äta som den är.
Det japanska köket bygger på pinfärska råvaror som behagar både öga och gom och det är säsongen som styr mycket av vilka råvaror som används. Ris är den vanligaste basen men det finns även rätter med nudlar, som soba och udon.
Sidorätter består ofta av fisk, som är vanligt i det traditionella japanska köket, den är antingen grillad, kokad i buljong eller så serveras den rå som sashimi eller sushi. Det är även vanligt med inlagda grönsaker eller grönsaker som kokats i buljong. Friterade skaldjur och grönsaker förekommer också ofta i det japanska köket.
Det japanska köket har tagit in influenser från exempelvis Kina, som den populära nudelsoppan som kallas Ramen och även stekta dumplings, gyoza.
Historiskt sett åt man inte kött i Japan, men i slutet på 1800-talet tillkom mer köttbaserade rätter som tonkatsu.
Basingredienser i det japanska köket:
- Pinfärsk fisk och skaldjur.
- Rundkorning ris med hög stärkelsehalt som skalats och polerats.
- Nudlar som Soba (bovetemjöl) tunna Soomen och breda Udon (vetemjöl)
- Torkade alger som noriblad, wakame och konbu.
- Sojabönor för att göra tofu och misopasta.
- Vanliga smaksättare är soja, ingefära, wasabi, risvinäger och risvin.