Det koreanska köket
Det koreanska köket är färggrant, smakrikt och varierat, och tillhör troligen världens mest hälsosamma. För genomsnittskoreanen är maten lika mycket hälsa som mättnad. Olika rätter sägs ha olika egenskaper: lugnande, uppiggande eller stärkande.
En vanlig smaksättare i det koreanska köket är kimchi, kål och andra grönsaker som syrats. Kimchi anses vara väldigt nyttigt med sin probiotiska effekt plus att den är smaksatt av tre dokumenterat nyttiga ingredienser: vitlök, ingefära och chili. För övrigt smaksätts maten ofta med gochujang, en aromatiskt kryddig och fermenterad chili i pasta-, pulver- eller såsform (bibimbap) samt soja, bönpasta, vitlök och sesam.
I det koreanska köket hittar du ofta grillat kött i tunna skivor, inslagna i olika salladsblad tillsammans med dippsåser. Till många måltider äts mustiga buljongsoppor och det finns alltid ris som tillbehör. Förmågan att variera tillagningen av grönsaker, kött, fisk och skaldjur är imponerande. Wokning, ångkokning, marinering och grillning är vanliga metoder.
Basvaror när man skall laga koreansk mat:
- Sojasås (ljus)
- Vitlök (färsk eller krossad i burk)
- Sesamolja (mild)
- Ris (rundkornigt)
- Go Chu Jang röd fermenterad stark chilipasta
- Go Chu Karu röda chiliflingor
- Daenjang Koreansk sojabönspasta
- Ingefära (färsk eller krossad i burk)
- Mirin (chungju) sött risvin
- Torkad ansjovis (myulchi)
- Rostade sesamfrön
- Rostade skurna sjögräsblad (Gim)
- Tjocka udonnudlar
- Platta ramennudlar
- Cellofannudlar av sötpoatis (dangmyun),
- Sytrådstunna vetenudlar (somyun).
- Tofu bönost fast
- Bibimbapsås
- Panko ströbröd
- Kinakål
- Rättika
- Kålrötter
- Morötter
- Salladslök
Som butik kan du beställa vårt asiatiska sortiment från Risberg direkt av oss och restaurang beställer genom grossist som tidigare.
Läs mer om alla nya varumärken>>
I dagsläget kan du som privatperson inte handla Risbergs produkter via vår webbshop, men Risbergs sortiment finns i flera butiker så vi hänvisar dig till din dagligvaruhandel.