Vi på Werners har sedan några år tillbaka haft ett spännande och innovativt samarbete med Anders Berg, Wrams Aroma i Tollarp. Allt började för några år sedan när vi började köpa in havtorn av Anders. Därefter har vi drivit ett nära utvecklingsarbete och i år kan vi stolt presentera ett fint sortiment av svensk och ekologisk puré av olika slag. I lager finns redan nu smakrik jordgubb- och rabarberpuré från fjolårets skörd. Vi kommer under året lansera nya puréer allt eftersom säsongen löper. Håll utkik efter sparris, vinbär, hallon och andra härliga sommarsmaker! 

  När Anders Berg berättade att han skulle börja odla havtorn blev han nästan utskrattad. I dag är hans företag Wrams Aroma i Tollarp den största havtornsodlaren i Sverige. När han i början av 2000-talet arbetade som växtodlingssäljare väckte ett seminarium om havtorn på SLU Balsgård i Kristianstad hans intresse på allvar. 

  – Jag hade en idé om att göra havtornskapslar och sälja som kosttillskott, säger han. De andra seminariedeltagarna trodde inte alls på det och jag blev nästan utskrattad. 2005 kom jag iallafall igång med ett halvt hektar för eget bruk, sedan planterade jag sex hektar på min mormors avstyckade gård och utökade så småningom med ytterligare fyra hektar. I dag är Wrams Aroma med sina 10 hektar Sveriges största havtornsodlare. 

  – Hösten 2020 räknar jag med att vi kan skörda 20 ton, säger Anders Berg. Vi har dessutom ett hektar där vi odlar aronia, krusbär, björnbär, blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber, sparris, äpplen, päron och plommon. Och i vår utökar vi med fyra hektar potatis och grönsaker, mer jordgubbar och andra bär samt nya, sötare vinbärssorter. Allt ekologiskt, givetvis! 

  Den ekologiska jordgubbspurén från Wrams Aroma är fantastiskt smakrik med kraftig jordgubbssmak och en vacker, djupröd färg. 

  – Vi odlar våra jordgubbar på friland och inte i tunnlar, säger Anders Berg på Wrams Aroma. Då får de betydligt mer smak. Dessutom plockar vi dem inte förrän de är helt mogna, vilket lyfter både sötma och färg. Vår puré är också lite grövre i konsistensen än andra på marknaden. 

  – Använd purén till desserter, glass, saft, marmelad, choklad-ganache, godis, tårtor och andra bakverk, föreslår Anders Berg. Wrams Aroma odlar fyra sorters jordgubbar: Rumba, Salsa, Honeoye och Sonata.

  Beställ jordgubbspuré>>

  Tips på snabba recept med jordgubbspuré:

  JORDGUBBSCOULIS
  500 g jordgubbspuré, art.nr. 33234 500g Absolu Cristal Nappage, Valrhona, art.nr. 52307 Tina purén. Mixa den kall med nappagen. Var noga med att inte få in för mycket luft som skapar bubblor. Klar att använda! 

  JORDGUBBSSORBET
  600 g jordgubbspuré, art.nr. 33234 400 g Absolu Cristal Nappage, Valrhona, art.nr. 52307 Tina purén. Mixa den kall med nappagen. Ställ i pacojet-bunke i frysen. När den blivit fryst är den redo att köras i pacojeten. Klart!