Linsen härstammar från Mesopotamien (dagens Irak) och är en av de äldsta odlade matväxterna. Linser finns i olika sorter men bästa kvaliteten och mest näring ger gröna linser som ger 31 procent mer fibrer än till exempel de gula. Linsen räknas till världens mest nyttiga grönsaker och innehåller hög halt av protein och viktiga aminosyror.

    Werners samarbetar med familjeföretaget Sabarot, grundat 1819. De var mjölnare från början men breddade sig till att handla med olika naturliga livsmedel. Sabarot har sin anläggning i Chaspuzac, mitt i franska centralmassivet, där de berömda gröna linserna från le Puy en Velay växer.

    Linserna lyder under samma stränga produktionsregler som bättre viner, det vill säga ingen konstgödsling eller konstbevattning får användas. Läget mellan bergen, den vulkaniska jorden, mycket sol och måttligt med regn under växtperioden ger perfekta linser. Skörden sker i augusti och linserna fraktas snabbt till den moderna fabriken.

    Sabarot står för hälften av Le Puys gröna linser och de mångåriga kontakterna med traktens odlare garanterar ett hållbart jordbruk. Inom gastronomin anses de gröna linserna från le Puy stå i en klass för sig då de inte behöver blötläggas, sköljas, har halva koktiden mot andra linser och de faller heller inte isär. Sabarots linser ger en lätt nötig smak som passar bra till många tillbehör. Prova gärna med lite smält chèvreost på stora champinjoner, ruccolasallad och granatäpplen!