För oss i Sverige är fika ett naturligt och självklart inslag i vardagen. Oavsett om det är en slät kopp kaffe på jobbet eller på café med en cappuccino och bakverk, slår vi oss gärna ner tillsammans för att få ett litet break, slappna av och snacka. Som sagt, i Norden har vi en väletablerad fikakultur, men hur ser det ut i andra länder? Fikas det på samma sätt i England och Frankrike som i Sverige.

    Luke Frost, pastry chef från Valrhona, var hos oss i förra veckan och höll en utbildning inom just fika. Kursen FIKA- Afternoon Tea- Gateau de Voyage innehöll många olika kakor och bakverk som symboliserar fikan i Norden, Afternoon Tea i England och fika/picknick att ta med i Frankrike.

    Kursdeltagarna delades upp i grupper och tillsammans gjorde de 14 nya recept inspirerade av de olika fikakulturerna. Som avslutning på kursen dukades det upp till fantastiskt teparty à la Alice i underlandet.

    Luke Frost började som lärling på klassiska Savoy Hotel i London. Därefter har Luke arbetat på några av Englands ledande hotell. Bland annat fem år med Raymond Blanc på Le Manoir Aux Quat ’Saisons, som chefskonditor på Nigel Haworth´s Northcote Manor och på The Chester Grosvenor.
    Hans senaste arbete var som chefskonditor på lyxhotellet Coworth Park, Ascot inom Dorchester Collection. Lukes professionella arbete har resulterat i flera utmärkelser. Han är även engagerad i konditortävlingar och festivaler för att sprida kunskap inom konditori.

    Idag arbetar Luke som ansvarig pastry chef i Norden och Storbritannien för Valrhonas skola. Vi är stolta över att han kommer till oss i Sverige och delar med sig av kunskap och inspiration.

    Sagt om utbildningen:

    “Jag spenderar mycket pengar på att gå ut och äta för att få inspiration, men en utbildning på hög nivå, som den här, ger mer för pengarna.”
    -Marcus Larsson, Ombergs turisthotell