Japanflirt med sudachi och hjortron på Nobelmiddagen
Under flera år var glassbomb den obligatoriska nobeldesserten med så är det inte längre. Nu är det innovativa, smakrika konstverk som serveras under årets stora bankett. När man tänker på vackra och goda desserter går tankarna snabbt till konditorn Daniel Roos.
Daniel är en av förgrundsgestalterna när det gäller att främja en ny dessertkultur i Sverige och gett desserten stjärnstatus. Hans meritlista är lång och för 3:e året i rad har han skapat desserten till Nobelmiddagen. Han levererar succé år efter år och ingen dessert är den andra lik.
När det stod klart att Daniel skulle stå för desserten till Nobelmiddagen 2016 hade han en idé till en dessert där Asien möter Sverige.
-Jag kom över sudachipuré och gillade den friska och syrlig smaken. Då bestämde jag att jag ville bygga desserten kring den japanska citrusfrukten. Men jag ville gärna få in något svenskt också, och då blev det självklara valet hjortron, för vad är mer svenskt än hjortron?! säger Daniel.
Med mycket träning och några små justeringar på vägen landade det i en vacker dessert med olika texturer och en perfekt balans mellan syrlighet och sötma.
De olika komponenterna i desserten:
- sudachimoln- en mousse på sudachi
- passionsfruktscrème
- hjortroncrème
- hjortron
- tapiokapärlor som är inlägda i hjortronsaft
- smulor smaksatta med vit miso
- maräng på citron med plommonsesam och puffat ris
- hjortonsorbet
- friterat rispapper med torkad hjortron och florsocker
- atsinakrasse
Att ansvara för Nobelmiddagen är ett prestigefullt uppdrag och det ligger otroligt mycket jobb bakom. Under ca 10 månader arbetar kocken och konditorn med en hemlig meny, och upplagning av rätterna sker ca 2 gånger per månad halvåret innan själva Nobelmiddagen.
Det är 1350 portioner som ska ut av respektive rätt vilket kräver mycket förberedelser och bra team som hjälper till.
Under Nobeldagen var de 10 personer som bara jobbade med desserten och på varje tallrik är det 12 moment att lägga. De är 3 dagar i stadshuset innan själva Nobeldagen och bara preppar och förbereder.
-Hela processen med att tillverka alla delar är en sträcka till att få komma i mål och få göra själva lägget, det är roligast, säger Daniel.
Daniel är nöjd med sin och teamets prestation och det ska han verkligen vara. Desserten är inte bara vacker, den är ljuvligt god också.
För dig som är nyfiken på Nobeldesserten, gå till K-Märkt, där kan man köpa Nobeldesserten i portionsglas eller som tårta. Perfekt nyårsdessert!
Info om sudachi
Sudachi är en liten rund grön citrusfrukt som har odlats under århundraden i Japan. Används som smaksättare istället för citron och lime. Smaken påminner om lime, men är mer frisk och bitter. Sudachi kan också utgöra ett alternativ till vinäger.
Några recept av Daniel Roos:
http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/praliner-med-te-tryffel/
http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/lakritspannacotta-med-citronkram/
http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/creme-brulee/
http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/chokladpastej-med-hallon-och-rosepepparflarn/
http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/chokladmousse-och-havtornspannacotta/
http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/chokladfondant-med-korsbar/