Med ett storslaget EM guld i ryggen är det med självförtroende Konditorlandslaget åker till Coupe du Monde da la Patisserie i Lyon 27-28 januari.

  De tre som tävlar är Martin Morand som ansvarar för choklad, Jessica Sandberg som ansvarar för socker och Oscar Landh för is. De får hjälp av Konditorlandslaget fenomenala elever som är bakom tävlingsköket och hjälper till att väga upp och stötta så att laget kan fokusera fullt ut på att prestera på tävlingen.

  På tio timmar ska de göra en chokladskulptur, en isskulptur, en sockerskulptur, karva fram en figur från ett chokladblock, 3 tårtor, 3 glassar samt 19 desserter. Under de 10 timmar laget har på sig har de vissa hålltider som de olika tävlingsmomenten ska presenteras, och då gäller det att vara på pricken annars bedöms det med minuspoäng.

  Ett av tävlingskriterierna är att desserten är helt vegansk. Så inget smör, grädde eller ägg, som man är van vid. Laget har valt att göra en chokladmousse gjord på sojamjölk och en paté a bomb av kikärtsspad. Det ska även vara med en svensk frukt eller bär och då har laget valt att jobba med åkerbär som de gör en sorbet på.

  Temat under tävlingen är Nature, Flora and Fauna, vilket passar Konditorlandslaget mycket bra. Under EM i Turin tog de hem guld med Mother Nature, och kan fortsätta med samma tema, men förfinar och utvecklar det ytterligare.

  5 snabba frågor till Martin Morand

  Hur är det med tävlingsnerverna?
  -Det är inte långt kvar nu, så det börjar bli lite småpirrigt, men tävlingsnerverna är i styr.

  Hur lång tid har ni på er under tävlingen?
  -10 timmar  och då ska vi bygga sockerskulptur, chokladskulptur, isskulptur, glasstårta, tårta och dessert.

  Vad har varit den största utmaningen inför tävlingen?
  -Det är nog avståndet mellan mig och Jessica. Det hade varit bra att kunna ses över en kaffe och diskutera olika detaljer kring tävlingen, men det blir lite svårt när jag bor på Österlen och Jessica i Umeå.

  Har du några tips när det gäller att jobba med choklad?
  – En bra termometer så man kan temperera chokladen på rätt sätt, vilket är förutsättningar för att kunna jobba med choklad. Våga prova sig fram, var lite exprimentlysten och testa nya grejer, det är så man lär sig.

  Vad är det svåraste med att jobba med choklad?
  – Det är känsligt för temperaturer, man vill helst vara i ett rum som håller jämn temperatur.

  5 snabba frågor till Jessica Sandberg

  Hur är det med tävlingsnerverna?
  – Det känns bra! Vi har haft några tidspass och känner att det är helt görbart.

  Vad har varit den största utmaningen inför tävlingen?
  – Att tävlingen är i tio timmar, och att det kräver sin man och kvinna att vara fokuserad och prestera så länge. Det är några nya moment som ska in på de fem timmar som är utöver det de som var i EM i Turin. Det kommer bli tufft generellt.

  Hur känner du inför temat?
  -Temat är fantastiskt bra, Nature Flora and Fauna. Vi hade Mother Nature på EM och fortsätter på samma tema men utvidgar det ganska mycket och gör det mer spektakulärt.

  Du jobbar ju mycket med socker, vad tycker du är svårast med att jobba med socker?
  – Jag ansvarar för sockerskulpturen. Det varit en liten utmaning för mig, eftersom jag inte hållit på så mycket med socker tidigare. Men nu har jag verkligen fått grotta in mig i sockrets ädla värld. Det är riktigt kul men har varit en utmaning eftersom det är så skört och bräckligt och så är det är varmt och otroligt tålamodskrävande.

  Men du gör även mer på tävlingen än socker?
  – Ja, jag ansvarar även för tårtan och glassen.

  Vi stolt huvudsponsor till Konditorlandslaget och kommer såklart vara på plats och heja på!
  STORT LYCKA TILL!