Redan för ett år sedan började kocklandslaget testa flera olika huvudråvaror för de olika tävlingsrätterna. När väl råvaran var bestämd skapades rätter som sen finslipats ända fram till tävlingen.

  Lagen får själva bestämma menyn utifrån de tävlingsregler som gäller, och det får gärna vara lokala råvaror som speglar nationens matlagning.

  Varje kväll är det åtta länder som tävlar och de ska servera en trerätters meny till 110 gäster. Bland dessa 110 gäster är 5-6 personer domare som är utbildade av World Association of Chefs’ Societies och har aktuell tävlingserfarenhet från liknande nivåer.

  Förrätten ska bestå av fisk och/eller skaldjur och merparten måste vara varm. Sverige har valt gös, kungskrabba och pumpa.

  Varmrätten ska bestå av kött, vilt eller fågel. Här hittar vi renytterlår, kål och jordärtskocka.

  Desserten ska bestå av olika temperaturer och texturer. Sveriges dessert är en ljuvlig skapelse med smaker som körsbär, salt kola, vanilj och kaffe.

  ”Respect for the Resources” är lagets tema, och det genomsyrar allt de gör. Det finns ett miljötänk i allt från råvaruhantering och utrustning till transporten ner till Culinary Olympics i Erfurt.

  Reuse – use every part of the product
  Reduce – mind your carbon footprint
  Recycle – don´t waste
  Resource – use only animal that have been treated well
  Rethink – use your skills
  Responsibilty – take your environmental responsibility
  Restaurant – respect for the resources

  Detta och mycket mer kommer delar av Kocklandslaget prata om på Nyhetsmorgon imorgon, fredag 14 oktober. Strax innan klockan 09.00 berättar Sebastian om vad ”Kock-OS” innebär och om laget och deras resa mot Erfurt. Sen lagar Sebastian, Fredrik, Pi och Frida var sin rätt följt av provsmakning med Jenny och Steffo.

  Det får ni inte missa!