För första gången någonsin är det en kvinna som stått bakom desserten till Nobelmiddagen, och inte vilken kvinna som helst utan chefskonditorn Annie Hesselstad.
    Redan 2020 blev Annie Hesselstad och Jimmi Eriksson tillfrågade om den ärofyllda uppgiften att få göra Nobelmiddagen. Det blev en lång väntan pga pandemin som satte stopp för Nobelbanketten två år i rad, men 2022 blev det äntligen av.

    © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp 

    Hela menyn, som blev officiell den 10 december, när måltiden serverades på banketten:

    Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi,
    brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

    Varmrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

    Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

    En fantastisk meny som komponerats av två fantastiska människor. Jimmi Eriksson stod för förrätt och varmrätt och Annie Hesselstad för desserten, och det är desserten vi ska fokusera på i den här texten.

    Annie Hesselstad, chefskonditor på Artipelag skapade en elegant dessert som känns klassiskt svensk, en dessert som känns mycket som Annie själv.
    Desserten var en bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

    © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp 

    En av de största utmaningarna att anta uppdraget var att göra en dessert till 1350 gäster. Det är allt från planering, logistik, smaker, recept och att eftersom att det är en hel del desserter att lägga måste det vara komponenter som klarar sig på tallriken många timmar innan servering. Till exempel så var det en utmaning att få till en sorbet som skulle hålla i 22 min innan den är perfekt temperatur och konsistens för att serveras. Det blev många provlagningar och till slut hittade Annie lösningen med Pro Pannacotta (Iota) från Sosa, som är gjord på röda alger. Den gjorde att sorbeten satte sig och blev stabil och klarade av att transporteras från kök till matsal utan att börja smälta, utan att det påverkade slutresultatet.
    -Jag visste att jag skulle hitta lösningen med hjälp av någon av produkterna från Sosa, det är ingen som klår dem när det kommer till textur, säger Annie Hesselstad. 

    En annan utmaning var att se till att allt flyter i köket både dagarna innan och framför allt på själva Nobeldagen. Annie hade handplockat ett starkt pastryteam med sju vassa konditorer och allt flöt på väldigt bra. En minnesvärd upplevelse för hela teamet.

    © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp 

    Stjärnan i desserten är ändå plommon. Hur kom du fram till smakerna?

    – Just plommonfrukter är lite bortglömda, så jag ville hylla den familjen och lyfta fram en svensk frukt och ge den lite mer stjärnglans. Mirabelle är ett typ av plommon som jag alltid tyckt om, för den lite mildare smaker. Här använde jag mig av den franska mirabellepurén från Sicoly, men jag behövde lyfta smakerna i sorbeten med något med lite sting och då passade ingefära perfekt. Min mamma har alltid kokat mycket plommonmarmelad hemma och brukar krydda med stjärnanis, så det blev lite av en hyllning till henne eftersom jag smaksatte min kompott med stjärnanis, säger Annie.

    Vi är otroligt stolta över Annie och våra produkter. Bra jobbat hela teamet bakom den lyckade Nobelmiddagen.

    Om Annie
    Annie Hesselstad är, förutom Nobelkonditor, chefskonditor på Artipelag. Under åren på
    Artipelag har hon fått många spännande och några utmanande uppdrag. Till varje utställning
    på Artipelag tar hon fram ett bakverk som speglar konstens i utställning.  2019 belönades Artipelag med White’s Guides “Årets konditori”, bland 337 andra caféer i Sverige.

    Med finess och känsla för smak och form skapar hon mästarklassbakelser där hon blandar fransk elegans med en modern svensk touch.

    Annie gör även desserter till event och stora sällskap, och när det ska fram 500 desserter får man planera logistik, hållbarhet och anpassa desserten så den passar till de flesta.  

    Tidigare har Annie bland annat varit med i kocklandslaget och tävlat i OS och även varit ansvarig konditor på Grand Hotel Panhans i Österrike

    © Nobel Prize Outreach. Photo: Dan Lepp