Svenska Konditorlandslaget ligger just nu i hårdträning inför Nordic Pastry Cup i Oslo den 5–6 september. Jesper Johansson, Education Manager på Werners Gourmetservice, är landslagets nye coach.

  Laget består av konditorerna Magdalena Larsson, Cederleüf & Svenheimers, Amanda Gustavsson, Magnus Johansson Bageri & Konditori, Minna Lindegård, Valhallabageriet samt konditoreleverna Axel Roth, NK Art Bakery, och Lisa Dagnäs, Konditori Kampanilen. Linda Björnsson, Lundbergs Konditori, är ledare tillsammans med Jesper Johansson.

  – Egentligen hade jag tänkt hjälpa Sveriges bagare & konditorer att hitta en coach, säger Jesper. Men de ville ha mig och efter att ha förankrat uppdraget med kollegorna på Werners och familjen tackade jag ja.
  Han inledde med att ringa tidigare landslagsmedlemmar och konditorer med tävlingserfarenhet för att få deras stöd och support.
  – Därmed har vi möjlighet att “ärva” kompetens från tidigare lag och behöver inte starta helt från noll. Alla jag pratat med har lovat att ställa upp i mån av tid. De har mångårig tävlingserfarenhet och blir ett viktigt nätverk för oss.

  Kvinnorna är i majoritet i det nya landslaget:
  – Det speglar hur det ser ut på konditorutbildningarna och tar udden av uttalanden om att kvinnor inte är lika tävlingsinriktade som män, säger Jesper Johansson.

  Laget träffades för första gången i månadsskiftet juni–juli för att lägga upp strategin inför de kommande utmaningarna.
  – Sedan dess har var och en tränat på egen hand under sommaren, säger Jesper Johansson. Den första gemensamma träningen hade vi i början av augusti på Grillska Gymnasiet i Sundbyberg.
  Han tycker det är viktigt att laget har roligt både under uppladdning och tävling:
  – Men för att kunna ha roligt måste det vara ordning och reda i grunden. Jag tror att jag kan plocka upp många tankar och idéer från mina roller som chef och utbildare.
  – Den breda kompetens inom konditori och restaurang som Linda Björnsson och jag har tillsammans tror jag också blir till stor nytta för laget.

  Jesper Johansson ser Nordic Pastry Cup som något av en träningsmatch:
  – Vi får se vad som händer när vi är på plats i Oslo. Det är vår premiärtävling och därifrån kan vi göra avstamp och planera hur vi ska lägga upp den fortsatta strategin.
  I Oslo tävlar Amanda Gustavsson och Magdalena Larsson. De ska presentera en dessert på tallrik, en chokladtårta, en glasstårta samt en chokladskulptur. Frida Bräcke, NK Art Bakery, kommer att assistera dem i arbetet med skulpturen.

  Uppdraget som coach kombinerar Jesper Johansson med rollen som Education Manager på Werners. Kursverksamheten med svenska och internationella konditorer och dessertkockar kommer att rulla på som vanligt.
  – Men i början av hösten ligger vi lite lågt med kurserna på grund av en rejäl make over i köket i Skara, säger han. Vecka 40 är vi igång igen. Då kommer Antonio Bachour hit och inviger det nyrenoverade köket med en tredagars Master Class-utbildning!

  Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Sponsorer är Werners Gourmetservice, Arla Foods och KåKå.
  För detaljerad presentation av Konditorlandslagets medlemmar, se konditorlandslaget.se.