Visste ni att pistagenötter bara skördas vartannat år i Bronte på Sicilien??? Detta ihop med den vulkaniska jordmånen och stora temperatur skillnader mellan dag och natt pga. att träden växer på en höjd mellan 800 – 1000 meter över havet gör att pistagenötter härifrån är de absolut bästa i världen i smak och färg.

  Idag har jag haft förmånen att få umgås med Silio som är tredje generationens pistagenötsodlare och vi är i det klassiska Bronte-området som ligger på västra sidan av vulkanen Etna.

  Ihop med sina två bröder driver han företaget Marullo. Dels har de egna odlingar och sedan köper de upp från andra odlare i Bronte, vilket innebär att ca 70% av alla pistagenötterna i Bronte passerar Marullo innan de når slutkonsument. Totalvolymen av pistagenötter från Bronte är endast 350 ton, med skal. Dessa skall sedan fördelas över hela världen och vi på Werners är väldigt stolta över att kunna ha denna produkt i sortimentet.

  Efter ca 8 år ger trädet sin första skörd på ca 2 kg pistagenötter sedan fortsätter trädet att växa i ungefär 90 år till och när den ger som mest skörd ger den ca 50 kg.

  Det är mycket arbete med träden och skörden. I november beskär man träden och tar bort alla nya skott som sticker uppåt. Vartannat år i april plockar man bort alla blommor så att det inte blir någon skörd.
  När det sedan är dags att skörda i början av september så görs det för hand. Marken är ojämn och träden avger en kåda som klibbar fast överallt.

  Marullo har ett eget laboratorium där man testar om det finns några mögelsporer i pistagenötterna vilket är väldigt ovanligt att man hittar här i Bronte men är ett stort problem i många andra länder.
  Våra pistagenötter är utan yttre och inre skal. Det yttre skalet tas bort maskinellt och efter det sker en manuell sortering där man tar bort eventuell skräp och skalrester. Det inre skalet tar man bort genom att hetta upp nötterna till 180 grader och sedan kyla ner dem. Efter detta är nöten färdig för att göra pistagecrème eller säljas som den är.

  Klassiskt i området är att man använder pistagenötter i pastarätter, bakverk och givetvis den klassiska pistageglassen.

  Pistagenötter och pistagecrème hittar ni här

  Text: Stefan Carlsson

  Recept med pistagenötter:

  Guanaja bavaroise, with Guanaja cremeux, Opalys & coconut sorbet, “Big” apple, atsina cress and brownie.

  Gelatobomb med pistasch och choklad

  Dolce Gabbana

  Sockerbomb

  Ankleverterrine

  Dessert de fyra årstiderna

  Avokado- och bananfrukost

  Frukostbuffé