Tack vare den stora odlingsarealen – som omfattar många av de bästa lägena i Rheingau – har vinerna från Kloster Eberbach ett fördelaktigt pris. Provinum, som representerar vinklostret i Sverige, har en rad eleganta Riesling- och Spätburgunderviner i sortimentet. De säljs till restauranger men också till allmänheten via Systembolaget samt till SAS som serverar Kloster Eberbach i Business class.

    Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2014 finns i de flesta Systembutiker. Nr 6257, pris 119 kr. Det är ett halvtorrt vin med frisk syra som gör det mycket matvänligt. Doften är komplex med inslag av petroleum, torkade aprikoser, mineral, citrus och stenfrukter. Smaken är friskt syrlig med toner av äpplen, citrus och mineral. Syran är väl integrerad och lyfter vinets sötma hela vägen till eftersmaken och skapar därigenom en perfekt balans. Passar bra till fläskkött och asiatiska rätter.

    Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2014 finns i de flesta Systembutiker. Nr 5810, pris 99 kr. Ett halvtorrt vin där den friska syran gör det balanserat och otroligt matvänligt. Doften är rik med inslag av aprikos, citrus, mineral, honung gul stenfrukt. Smaken är friskt fyllig med toner av äpple, citrus och honung. Syran är väl integrerad och lyfter vinets sötma hela vägen till eftersmaken och skapar på så vis en fantastisk balans. Perfekt matvin.

    Steinberger Riesling Trocken 2014 finns i Systembolagets beställningssortiment (Nr 79910, pris 129 kr). Torr Riesling med elegant doft och inslag av petroleum, citrus, stenfrukt och mineral. Rik och komplex smak med fin syra och inslag av citrus, päron, mineral och har en lång välbalanserad eftersmak. Passar fint till fisk, skaldjur och sparris. För komplett sortiment av viner från Kloster Eberbach, se www.provinum.se.

    VINER FRÅN FLERA SEKLER

    Kloster Eberbach anordnar då och då provningar av gamla årgångar. 2010 provades 100 årgångar från 1846 till 2009. 2013 provades 202 viner från tre olika århundranden! I höstas arrangerade Provinum en provning i Stockholm med flera rariteter från ”skattkammaren”. Till exempel Steinberger Riesling 1953, det röda Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder 1953 och Riesling Auslese 1989. Därutöver provades ett antal högklassiga Rieslingviner av nyare årgångar som också matchades med utvalda maträtter.