Fler och fler väljer att minska eller avstå helt från alkohol. Det gör att vi behöver tänka om både på krogen och hemmabjudningen. Vi förknippar ofta fest, middagar och sociala sammanhang med någon form av alkohol.
  Att gå ut och ses på en bar innebär ofta att man tar en drink, öl eller ett glas vin. Men allt fler väljer hellre ett alkoholfritt alternativ. Och vem säger att en drink måste innehålla sprit.

  Med goda bärjuicer, en skvätt vinäger och spännande smaksättning får du fantastiska drinkar helt alkoholfria. Och vem vill inte vakna upp fräsch efter en utekväll.

  Bartendern Tom Surma och Restaurang Familjen följer den alkoholfria trenden. Vi fick vara med Tom en dag, där han blandade makalöst goda drinkar med råsaft och bärjuice på norrländska bär från Viska. Vi passade på att ställa lite frågor också.

  Bakgrund, berätta lite om vad du jobbat med fram till idag?
  – Well, jag har jobbat som bartender sedan 2001. Halkade in på detta på ett bananskal kan man väl säga, genom att en tjejkompis och jag gick bartenderskolan 2001. Sedan dess har jag jobbat med detta och älskar det! Detta är det jag kan! Extra stolt är jag över att jag vann Hernö Gin Cocktail Awards 2016. Det är enligt mig den coolaste tävling som finns!

  Vad gör du idag?
  – Idag är jag barchef på Restaurang Familjen. Vi försöker jobba säsongsbaserat både i kök och i bar! Vi har två grymma bartenders som heter Madde och Joakim, dom är bäst!

  Hur ser den perfekta drinken ut för dig? Har du någon favoritingrediens?
  – Oj! Den perfekta drinken är den som gästen är sugen på just där och då. Jag guidar gärna, och ger förslag! Mina favoritingredienser är fläder, rabarber, smultron och ängssyra.

  Den alkoholfria trenden verkar vara här för att stanna, hur ser du på det?
  – Underbart! Jag själv dricker ingen alkohol just nu (smakar och spottar när jag prövar dryck) och ser detta som en naturlig utveckling. Vi på Familjen vill kunna erbjuda något roligare än en cola eller ett glas mjölk till våra gäster som inte vill dricka alkohol.

  Drinkar kan ju varieras i all oändlighet. Var hämtar du inspiration?
  – Från att bolla med kollegor i baren, bolla med kollegor i köket, inspiration från andra barer och från vad som finns i säsong.

  Ser du en trend i barvärlden där ekologiskt och hållbart arbete är viktigt?
  – Oh ja! Jag tror att det kommer komma mer och mer och att det kommer bli en viktig trend i mycket vi gör i livet. Däremot så är det ju tyvärr en prisfråga, men hoppas att det kommer att bli så att man kommer kunna jobba helt ekologiskt, hade varit drömmen!

  Kan du avslöja något bra tips för att skapa en grym drink?
  – Använd dig av bra ingredienser. Koka sockerlag på färska produkter och snåla inte med kryddorna i din Bloody Mary! Och köp bra tonic till din GT!

  Viska bärjuice utav norrländska bär passar perfekt till dina drinkar. Beställ här>>

  Recept från Tom Surma

  http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/lingon-collins/

  http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/hjortron-flip/

  http://www.wgs.se/wernersvarld/recept/blabar-balsam-alkoholfri/