European Pastry Cup är kvaltävling för Europaregionen till World Pastry Cup, eller Coupe du Monde de la Patisserie, i Lyon i januari 2021. För första gången i tävlingens 30-åriga historia organiseras kvaltävlingen i Paris.

  Jesper Johansson, Werners Gourmetservice, leder laget med Pia Cedvall, Vete-Katten i Stockholm, och Magdalena Larsson, Cederleüfs & Svenheimers i Göteborg.

  Sverige kommer att tävla söndagen den 12 januari, med start 10.30. Tävlingsuppgifterna består av en tallriksserverad chokladdessert, en fatserverad glasstårta (frozen fruit dessert) en chokladskulptur och en sockerskulptur.

  Efter två timmar presenteras tre identiska glassdesserter. Själva glassen kan förberedas innan, men all finish med glaze och dekoration skall göras på plats i tävlingsköket.

  Efter tre timmar och femton minuter presenteras tio identiska chokladdesserter.

  Efter fem timmar skall en ”buffé” på ett bord presenteras med chokladdesserten integrerad i chokladskulpturen + sockerskulpturen med glassen. Skulpturerna får vara max 125 cm höga.


  JESPER: ”Vi har en härlig känsla av anspänning, fokus och tävlingslust efter ett halvårs förberedelser. Nu åker vi till Paris för att kvalificera oss till världsfinalen.”

  Sveriges tema är Orangeri, fantasifullt utvecklat med inspiration från det berömda Orangeriet på slottet Versailles, utanför Paris.
  Reglerna föreskriver att lagen ska välja örter som karaktärssmaker i desserterna. Sverige har valt rosmarin i glassen och basilika i desserten.


  PIA: ”I chokladdesserten har vi valt Valrhonas mörka choklad Tulakalum 75%. Förutom rosmarin, så har vi inspirerats av den klassiska Sacher med smaker som aprikos och hasselnötter. Utmaningen är att juryn ska kunna ta en sked och få med alla smakerna i en tugga – one bite!”
  Skulpturen är ett solur med fjärilar och blommor för att visa upp olika tekniker.


  MAGDALENA: ”I glasstårtan av pistage och mascarpone kompletteras basilika av citrustoner från mandarin och kalamansi. Som crunch i tårtan har vi honungscrumble. Utmaningen är att få exakt rätt temperatur när glassen serveras, för att smakbalansen ska bli rätt.”
  Sockerskulpturen är ett fantasiträd med dekorationer i gult och grönt. Allt för att leda tanken till ett citrusträd. Viktigt är att skulpturerna ska visa upp olika hantverkstekniker i skapandet.

  Svenska Konditorlandslaget är en del av branchorganisationen SBK – Sveriges bagare och konditorer. SBK stödjer utvecklingen av framtidens konditorer i Sverige och genom tävlingar stimulera intresset för klassisk och modern teknik inom skulptur, dessert och traditionella konditorivaror.

  För mer information och bilder kontakta:

  Evert Bränd
  evert@brandab.se
  0708-384865

  Foto: David Thunander