Det är bråda dagar för Magdalena Larsson, Cederleüfs & Svenheimers i Göteborg och Pia Cedvall, Vete-Katten i Stockholm som kommer att utgöra det svenska laget i European Pastry Cup, tillsammans med lagledare Jesper Johansson, Werners Gourmetservice. Jesper kommer även att vara jurymedlem under tävlingen. 

  Sverige kommer att tävla söndagen den 12 januari, med start 10.30. Tävlingsuppgifterna består av en tallriksserverad chokladdessert, en fatserverad glasstårta (frozen fruit dessert) en chokladskulptur och en sockerskulptur.

  Efter två timmar presenteras tre identiska glassdesserter, varav en portioneras och testas av juryn. Alla ”frozen fruit dessert” skall väga mellan 800 och 1000 gram och vara helt identiska. Själva glassen kan förberedas i förväg, men all finish, med glaze och dekoration, skall göras på plats i tävlingsköket.

  Efter tre timmar och femton minuter presenteras tio identiska chokladdesserter (plated dessert), varav åtta går till juryn för bedömning.

  Efter fem timmar ska en ”buffé” på ett bord presenteras med chokladskulptur och chokladdesserten integrerad + sockerskulptur med glassen. Skulpturerna får vara max 145 cm höga.

  Hallå där lagledare Jesper, vilka länder bedömer du som era tuffaste konkurrenter?
  – De svåraste konkurrenterna tror jag är Spanien och Schweiz. Det är två länder med starka konditortraditioner och som alltid placerar sig i topp vid tävlingar. Så det gäller att vi är på tå och gör vårt allra bästa, det är bara tre länder från European Cup kvalificerar sig till den stora VM-finalen, Coupe du Monde 2021.

  Hur är stämningen i laget, så här en månad innan tävlingen?
  – Vi har nu satt vårt tema, vår design och våra smaker, säger Jesper. Så nu gäller det att träna och träna och träna för att sätta rutinerna och trimma tiderna för alla moment, så att vi kan ha ett körschema med marginal för det oväntade. När vi kommer till Paris ska vi vara trygga i det vi gör. Pia och Magdalena jobbar jättebra tillsammans i konditoriet. Vi får mycket värdefull support av resten av laget och även vårt ”bollplank” av konditorer som ställer upp för oss”.

  Coupe du Monde de la Patisserie är världsmästerskapen för konditorlandslag och går av stapeln vartannat år i Lyon, de goda smakernas och njutningens huvudstad. 20 länder från hela världen skall kvalificera sig till finalen 2021. Genom tidigare placeringar är Frankrike, Italien och Storbritannien från Region Europa redan kvalificerade. Resterande tre länder skall utses vid European Pastry Cup under Europain i Paris 12 – 13 januari 2020.

  Svenska Konditorlandslaget består också av:

  Amanda Gustavsson, Magnus Johansson Konditori & Bageri, Stockholm
  Niclas Ekblad, TanumStrand – by the sea, Grebbestad

  Elever:
  Lisa Dagnäs, Konditori Kampanilen, Göteborg
  Axel Roth, NK Art Bakery, Stockholm

  Assisterande tränare:
  Linda Dahl, Lundbergs Konditori i Stockholm
  Maria Grave, Burgården YRGO i Göteborg

  Det är branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, SBK, som driver Svenska Konditorlandslaget. Sponsorer är Werners Gourmetservice, Arla Foods och KåKå.

  Följ gärna Svenska Konditorlandslagets resa på Instagram: @konditorlandslaget

  Text: Evert Bränd, projektledare Konditorlandslaget, för tidningen BRÖD
  Bild: David Thunander