Alla älskar tartufo, tiramisù och semifreddo! Med portionsdesserter från Bindi i frysen kan du överraska med fantasifulla läckerheter från Italien. Dekorera med färska bär och hyvlade chokladspån så är det serveringsklart till fem gäster – eller femhundra!

    TARTUFO är en klassisk glassdessert som du säkert har avnjutit på någon mysig uteservering i Rom eller vid Gardasjön. Men visste du att den skapades i Pizzo i Kalabrien i södra Italien 1952? En ättling till Viktor Emanuel, det enade Italiens förste kung, besökte då Pizzo för att vara med vid ett stort och påkostat bröllop. Problemet var bara att glass, som på den tiden var en lyxprodukt, inte gick att servera på grund av det saknades tillräckligt med skålar till alla gäster. Den kreative konditorn Don Pippo de Maria kom då på idén att skapa en kompakt glassdessert för servering på assiett och därmed var Tartufo född. En traditionell Tartufo består av glass med choklad i mitten. Men med tiden vidareutvecklade Bindi i Milano den läckra skapelsen och fyllde den med andra smaker som till exempel citroncrème, kaffe, mocca och nötkrokant.

    FÖRETAGET STARTADES 1946 av restauratören Attilio Bindi, som öppnade en kombinerad pasticceria och gelateria (konditori och glassmakeri) på Via Larga inte långt från katedralen i centrala Milano. Han och hans familj flyttade hit från Chiesina Uzzanese i Toscana efter krigsslutet. I Toscana hade Attilio Bindi jobbat som servitör och märkte att många kockar inte hann med att göra desserter utan helst ville slippa det. Den iakttagelsen blev hans affärsidé. Attilio Bindi fick snabbt gott anseende och efterfrågan på hans desserter, glass, tårtor och andra läckerheter ökade stadigt. Kundkretsen vidgades och snart fick den kreative konditorn leverera sina skapelser också till Milanos finaste restauranger – de första åren med cykelbud!

    På 1950-talet började även sönerna Rino och Romano jobba i familjeföretaget. Tillsammans arbetade de från tidig morgon till sen kväll med att förfina hantverket och skapa nya produkter, som till exempel Zuccotto, en kupolformad dessert med kärna av glass. Zucotto betyder liten pumpa på italienska och sägs ha fått sin form efter förebild från kardinalernas runda huvudbonader – en både vacker och praktisk konstruktion som gjorde det möjligt att transportera glassen utan kylning. Vid Attilio Bindis bortgång 1962 var Bindi ett välkänt varumärke i hela Italien. Rino och Romano fortsatte driva företaget med stor entusiasm och lanserade nya produkter på löpande band. På 1970-talet blev lokalerna i centrala Milano alltför trångbodda och produktionen flyttades till en skräddarsydd anläggning på 30.000 kvadramter i San Guiliano Milanese strax söder om stan.

    DET BLEV OCKSÅ STARTEN FÖR ETT nytt distributionssystem med obrutna kyl- och frystransporter hela vägen till kund. Därmed blev det också möjligt att bredda sortimentet och även nå avlägsna marknader. Många menar att det var Bindis förtjänst att tiramisùn spreds över världen. I dag är Bindi en välrenommerad leverantör av färdiga desserter, glass, tårtor och andra bakverk till restaurangbranschen. Huvudkontoret och produktionen i Milano har på senare år kompletterats med egna anläggningar på flera orter i USA. Bindis produkter i dag kan avnjutas över hela världen: Europa, Ryssland, Kina, Australien och så vidare.

    Rino Bindi avled 2014 och i dag är det brodern Romano och Rinos son Attilio Bindi (döpt efter farfar), som leder företaget. Affärsidén är den samma som förr och sammanfattas på ett enkelt sätt i företagets sign off under loggan: Fantasia nel Dessert, fantasirika desserter.