Vi behöver äta mer hållbart och närproducerat, den saken är det väl ingen tvekan om. Därför är vi extra stolta över våra svenska leverantörer som från norr till söder levererar högklassiga produkter av bästa kvalitet. 

    SVENSK KUMMIN SMAKAR MER 

    Werners kummin odlas av Hans Svensson på Petersborgs gård på Österlen.
    – Skånsk kummin har mer smak än kummin från andra länder. Den är distinkt och doften är fantastisk, hela gården doftar fräscht av mentol i skördetid, säger han.
    Kummin är en klassisk smaksättare i bröd, ost, surkål och akvavit, men den kan också användas som krydda i gulasch och andra grytor. 

    – Odlingen är miljömässigt positiv i jämförelse med spannmålsodling, förklarar han. Kummin är flerårig och odlas flera år i följd på samma åker. Vi behöver inte bearbeta jorden på tre eller i bästa fall fyra år.
    – Det första året sår vi kummin tillsammans med en skyddsgröda, exempelvis korn. På hösten skördar vi kornet innan kumminen hinner gå i blom. Kommande vår växer kumminen till sig och på hösten kan vi ta den första skörden.
    Efter tröskningen tidigt på hösten lite beroende på väder torkar Hans Svensson kumminen med varmluft för att få bort fukten ur fröna. Därefter rensas den i en rensmaskin, vilket är den enda efterbehandling som görs. 

    KNÄCKEBRÖD FRÅN VÄSTERGÖTLANDS KORNBOD

    Strax utanför Falköping med milsvid utsikt över Hornborgasjön och det bördiga jordbrukslandskapet bakar familjeföretaget Knäck & Bräck ekologiskt knäckebröd på klassiska sädesslag som dinkel, emmer och svedjeråg.
    Knäckebröd är en del av vårt kulturarv. Vid högtider har knäckebrödet en hedersplats tillsammans med sillen, laxen och de övriga klassiska rätterna. Det är dessutom hälsosamt, säger Annalena Brage som driver Knäck & Bräck tillsammans med Niclas Geidvall.

    – Knäckebröd är en del av vårt kulturarv. Vid högtider har knäckebrödet en hedersplats tillsammans med sillen, laxen och de övriga klassiska rätterna. Det är dessutom hälsosamt, säger Annalena Brage som driver Knäck & Bräck tillsammans med Niclas Geidvall.
    – Vi tillsätter ingen jäst, inget socker, använder inte laktos och bakar heller inte in något fett i knäckebrödet. Rågen är själva grundsmaken och det kan ibland vara svårt att ”överrösta” den med smaksättningar, säger hon Alla råvaror är ekologiska, närproducerade och av högsta kvalitet.
    – Vi använder de gamla sädesslagen med mångtusenåriga traditioner. Vi har skapat våra recept med dem som grund. Ibland kan det vara lite svårt eftersom de inte beter sig likadant som de moderna, specialanpassade sädesslagen.– Miljön är viktig för oss och de flesta mjölleverantörerna finns inom en radie på fem mil från Östra Tunhem, säger Annalena Brage. Ett undantag från det närodlade är de norrländska lingonen och blåbären.