När jag sätter mig vid bordet börjar jag omgående att leta efter James Bond-skurken Blofeld och hans katt bland gästerna, inte för att jag känner av någon ondska, tvärtom, det handlar snarare om att restaurangen är lika spektakulär som ett av hans tillhåll. Byggnaden är mer känd för sin energidryck än sin gastronomi. Jag har tagit mig till Salzburg, en plats det finns mycket att berätta om. Här föddes Mozart, staden var en självständig centralstat under flera hundra år och den gigantiska filminspelningen av Sound of Music skedde i dess vackra omgivningar. Den sistnämnda drar 400 000 turister varje år, besökare som vill se de olika inspelningsplatserna.

    Åter till Ikarus. Restaurangen är belägen i Hangar 7, Red Bulls Aviation Museum, vilket är format som en flygplansvinge med två tornen som innefattar kafé, lounge, bar och den två-stjärniga krogen Ikarus.

    Hela huset är byggt helt i glas med utsikt över Salzburgs flygplats och alla berg som omsluter Salzburg. Restaurangens specialitet, får man säga, är alla de gästspel med stjärnkockar. Under gästspelen har gästerna två menyer att välja mellan. Dels Ikarus egna, dels  den gästspelande kockens som den här gången var Alexandre Couillon från tvåstjärniga La Marine à Noirmoutier i Frankrike. Att lyckas få fram totalt 30 olika rätter på riktigt hög nivå varje kväll var otroligt imponerande. Ikarus har cirka 35 platser, och här är det luftigt och gott om utrymme mellan de runda borden. Vi valde att Ikarus egna meny för att få en känsla för vad restaurangen kök står för. Här serveras klassisk, europeisk mat med rötter från Tyskland och Frankrike.

    Matlagningen är kreativ utan att kännas avantgarde. Trender som närproducerat, vegetariskt och ekologiskt var helt frånvarande i presentationen av maten. De serverade helt enkelt det de tyckte var bäst just nu. Om jag ska plocka ut något som stod ut var deras desserter magiska, vilket är något ironiskt då de varit utan chefskonditor de senaste månaderna.

    Servicepersonalen var precis så underbar som man vill ha dem, trevliga och närvarande utan att man märker av dem. Sommelieren gjorde ett fantastiskt jobb då han satte viner till maten och lyckades verkligen få 1+1=3. Vinerna var klassiska utan att vara allt för exklusiva.

    Ikarus känns sammanfattningsvis värda den andra stjärna de fick i våras. Restaurangen är väl värd ett besök men tänk på att lägga till några timmar innan om du vill besöka museet och ta en fördrink utomhus i den fantastiska baren med utsikt över bergen.