Anklever och tryffelskum med lakrits och riven anklever

    Av Fredrik Andersson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vin alternativt Champagne som har mognadstoner med inslag av gul frukt och nötighet samt frisk syra. Exempelvis Charles Heidsieck, vintage 2005.

    1. Mixa äggula, äggvita, senap, salt, vinäger, tryffeljuice och Proespuma i Thermomixer på 60°C. Smält smöret och ankleverfett till 60°C. Droppa i likt en majonnäs. Avsluta med torkad dragon. Häll i sifon och tillsätt 2 patroner.
    2. Stek sedan anklever i skivor och toppa med Læsøsalt.
    3. Bottna en tallrik. Toppa med skum, riv sedan lakrits och fryst ankleverterrin över. Avsluta med några blad färsk dragon.

    Ingredienser

    Tryffelskum

    • 150 g äggula
    • 120 g äggvita
    • 15 g dijonsenap
    • 30 g sherryvinäger
    • 7 g salt
    • 100 g ankleverfett från stekning
    • 200 g klarat smör
    • 80 g tryffeljuice
    • 35 g Proespuma, Sosa
    • 7 g torkad mixad dragon

    Anklever

    • 500 g anklever färsk i skivor
    • Læsøsalt

    Dekor

    • 5 g rålakrits
    • 50 g ankleverterrin, fryst
    • färsk dragon