Bearnaisesås

    Av Matlagerskan

    Två variationer av Bearnaise.

    1. Smält smör i en kastrull. Skumma avlagringarna från ytan så att smöret blir klart. Vispa samman äggulorna med dragonblad och vatten med lite salt och vitpeppar i en tjockbottnad kastrull. Sätt på svag värme och vispa kontinuerligt tills blandningen är så tjock att den inte omedelbart går samman om du drar ett spår i botten på kastrullen. Tag från plattan och vispa i det skirade smöret, först mycket långsamt och droppvis, sedan snabbare. Undvik att vispa ner bottensatsen från smöret. Tillsätt finhackad bladpersilja och smaka ev. av med salt, peppar och dragonblad.
    2. Bearnaisesås – gjord på crème fraîche: Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

    Ingredienser

    • 200 g smör
    • 3 st äggulor
    • 1 msk dragonblad i vinäger (estragon)
    • 1 msk vatten
    • 1 msk bladpersilja
    • flingsalt
    • nymalen vitpeppar

    Bearnaisesås – gjord på crème fraîche

    • 2 dl crème fraîche
    • 1 msk hackade dragonblad i vinäger (estragon)
    • 1 msk dragonvinäger (går bra med vinäger från burken)
    • 1 tsk dijonsenap
    • salt och vitpeppar