Maltagliati med ricotta och grillad aubergine

    Av Alexandra Zazzi

    När jag lagar pasta till familjen kokar jag alltid för mycket, medvetet eller omedvetet förväntar jag mig alltid att en mindre armé skall ramla in och då måste maten räcka. Blir det rester över improviserar jag fram nya rätter. Den här rätten kom till av rester men blev så god att vi numera ofta lagar den. Zazzis tips: Frys in överbliven pastadeg i olika färger, perfekt för att ta fram för att göra maltagliati.

    Pastadeg maltagliati

    1. Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timma.
    2. Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen.
    3. Minska avståndet mellan valsarna under tiden du arbetar tills du fått den tjocklek som passar din pasta.
    4. Skär i bitar kors och tvärs. Maltagliati betyder just illa skuren, så bitarna kan vara skurna lite hur som helst. Koka i lättsaltat vatten 2-3 minuter.

    Grillad aubergine och ricotta

    1. Skiva auberginen i 2-3 mm tjocka skivor. Lägg ut på skärbräda och strö over salt på båda sidor, låt stå 10 minuter, torka bort vätskan som bildats och pensla med olivolja. Grilla på hög värme i grillpanna eller på grillen så att det blir fina rutmönster på varje sida.
    2. Sätt en kastrull med pasta vatten att koka upp på spisen och salta.
    3. Smält smör i en stekpanna och tillsätt grönsaksfonden, lägg i chili, kapris, klyftade tomater och den kokta avrunna pastan samt lite pasta vatten. Fräs på några minuter så att såsen går in ordentligt och pastan gärna får lite stekyta, strö över hackade örter, riven ost och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

    Ingredienser

    Pastadeg maltagliati

    • 3 ägg
    • 5 dl durumvete
    • 1,5 msk mild olivolja
    • vatten efter behov

    Grillad aubergine och ricotta

    • 1 liten aubergine
    • 40 g smör
    • 200 g cocktailtomater
    • 2 msk små kapris
    • 2 msk buljonggrundsås eller
    • 1 msk koncentrerad buljongfond
    • 2 dl pastavatten
    • 0,5 röd chili, styrka efter smak
    • 250 g ricotta
    • hackade örter efter smak (basilika, oregano eller timjan)
    • olivolja