Béchamelsås

    Av Alexandra Zazzi

    En klassisk vitsås som används till många rätter världen över. När det gäller pastarätter, används den framförallt till de som skall gratineras i ugn. I Italien påstår man att det var Catarina di Medicis kockar som uppfann såsen när hon tog med sig kockarna från Toscana att laga mat till henne och hennes franska gemål kungen av Frankrike, Henric II på 1500-talet. Sitt namn fick den från Louis de Béchamel, han var hovmästare hos Ludvig den IX sista halvan av 1700-talet. Zazzis tips: Om du ska använda Béchamelsåsen till en lasagne med torkade lasagneplattor tillsätter du ett par extra deciliter mjölk i såsen. Det går naturligtvis också bra med laktosfria produkter.

    Smält smöret och rör ihop med mjölet. Koka upp mjölken och grädden och vispa i smörblandningen. Tillsätt vitt vin och krydda med muskotnöt, salt och peppar och vispa i parmesanosten. Låt svalna.

    Ingredienser

    Béchamelsås

    • 2,5 msk vetemjöl
    • 60 g smör
    • 6 dl mjölk
    • 2 dl grädde
    • 0,5 tsk muskotnöt
    • 2,5 msk vitt vin
    • 2,5 msk riven äkta parmesan
    • salt och peppar