Kanelbullar

    Av Daniel Lindeberg

    Baka bullar som ett proffs!

    1. Blanda degen, med kall degvätska, ordentligt tills du får bra glutenutveckling. Det är ett viktigt moment som avgör om man ska få volym på bullarna. Testa genom att göra ett ”glutenfönster”, du tar en degboll och drar ut så det bildas ett fönster. Om degen håller ihop och inte gå sönder har du bra glutenutveckling.
    2. När du blandat degen plattar du ut den och ställ in i kylen ca 2 timmar tills degen är kall.
    3. Slå ut luften ur degen innan du kavlar ut den. När man kavlar ut degen ska man lyfta på degen och ”kela” lite med den för att ta bort spänningarna.
    4. Blanda mandelmassa och smör, tillsätt lite smör i taget så undviker du klumpar. Blanda i kanel utblandat med vatten. Bred på blandningen på degen.
    5. Forma bullarna. Om du inte vill baka bullarna på en gång kan du ställa bullarna i frysen upp till 5 dagar.
    6. Har man inte något jässkåp kan man sätta ugnen på 70°C och ställa in en skål med varmt vatten och sen stäng av ugnen. När det är ca 35°C ställer man in bullarna i ca 2 timmar. Att veta när bullarna är färdigjästa är något man lär sig, de ska se fluffiga ut och ökat dubbelt i volym. Att underjäsa bullar är ett vanligt fel många gör.
    7. Låt bullarna stå i rumstemperatur innan de ska gräddas, så de inte kommer direkt från en fuktig ugn. Det är bra om de får ”spröa” så de torkar till och får en lite torr hinna, då håller de bättre när man penslar på ägg.
    8. Mixa ägg, lite vatten och en nypa salt och pensla bullarna med det och strö på flagad mandel
    9. Ugnen ska ha en temperatur på 230° när du sätter in bullarna och sänk direkt till 190°C. Baka inte för länge. Ca 10 min för snäckor och 12 min för knut.
    10. Pensla bullarna med kall sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen. Då blir de glansiga och håller sig längre.
    11. Njut av de nybakta bullarna med kall mjölk.

    Ingredienser

    Vetedeg

    • 1000 g vatten
    • 2300 g vetemjöl
    • 400 g socker
    • 400 g smör
    • 45 g kardemumma
    • 140 g jäst
    • 30 g salt
    • 2 st ägg

    Kanelremons

    • 1 kg mandelmassa
    • 600 g smör
    • 45 g kanel, lös med 1dl vatten