Chokladmousse och havtornspannacotta

    Av Daniel Roos

    Pannacotta i kombination med chokladmousse toppat med karamelliserade popcorn, kan det bli annat än succé? Pannacottan kan du smaksätta med vilka bär du vill. Jag älskar våra svenska bär, de är bland de bästa i världen eftersom de får mogna under lång tid. Havtorn finns hos Werners både som hela frysta bär och puré. Naturligtvis kan du ersätta havtorn med andra bär, till exempel hjortron eller hallon. Daniel tipsar: I stället för karamelliserade popcorn kan man dekorera med karamelliserade hackade nötter.

    Havtornspannacotta

    1. Blötlägg gelatinbladen. Koka upp havtorn och första delen socker, passera genom en finmaskig sil. Ta hjälp av en slickepott. Koka sedan upp purén med grädde och socker. Du kan också använda en råsaftcentrifug för att separera bären från vätskan innan du kokar upp den med socker.
    2. Ta kastrullen från plattan och tillsätt sedan det blötlagda gelatinet under omrörning. Häll upp pannacottan i glas eller form. Låt svalna och ställ sedan i frysen.

     

    Chokladmousse

    1. Vispa äggula och socker fluffigt. Smält försiktigt gelatinet i vatten på lägre värme i en kastrull. Vänd ned i äggblandningen och se till så att det blir väl blandat. Smält mjölkchokladen till 45 grader och vänd ner den i de uppvispade äggulorna.
    2. Vispa vispgrädden lätt och vänd ned i chokladäggblandningen. Fyll chokladmoussen ovanpå den frysta havtornspannacottan och ställ kylen ca två timmar före servering.

     

    Chokladsmulor

    Blanda smör, mjöl, maizena, kakao, mandelmjöl, flingsalt och strösocker med vinge (tillbehör) i en matberedare. Kör tills degen börjar gå ihop. Strö ut smulorna på ett bakplåtspapper och grädda på 180 grader ca 10-12 min.

     

    Karamelliserade popcorn

    1. Smält strösocker i en kastrull, tillsätt lite socker i taget så att det får en gyllenbrun färg. Tillsätt popcorn och rör runt så alla blir täckta med socker avsluta med att röra ned smör.
    2. Häll de karamelliserade popcornen på ett bakplåtspapper och låt svalna.

     

    Servering

    Ta fram den stelnade pannacottan ur frysen, spritsa över chokladmousse och låt stelna i kyl. Dekorera med chokladsmulor och karamelliserade popkorn samt färska bär vid servering.

    Ingredienser

    Havtornspannacotta

    • 250 g havtorn (alt. hjortron el hallon)
    • 25 g socker
    • 125 g havtornspuré (av ovan)
    • 125 g grädde
    • 30 g socker
    • 1.5 g gelatinblad

    Chokladmousse

    • 80 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
    • 60 g strösocker
    • 20 g vatten
    • 200 g Ljus choklad, VALRHONA Jivara 40%
    • 2 gelatinblad
    • 600 g grädde

    Chokladsmulor

    • 130 g smör
    • 100 g mjöl
    • 25 g maizena
    • 25 g Valrhona Kakaopulver 100%
    • 80 g mandelmjöl
    • 5 g flingsalt
    • 130 g strösocker

    Karamelliserade popcorn

    • 250 g socker
    • 50 g smör
    • 50 g popcorn (poppade)

    Servering

    • färska bär