Rawchokladbollar

    Av Viktor Ingemarsson

    Dessa ljuvliga chokladbollar är lätta att göra och kan även fungera som en bra grund för tårtor och övriga desserter. Chokladbollarna är lätta att ta med och fungerar utmärkt som mellanmål eller som en fin gåva att ge bort. Bra att veta: Kakao innehåller halter av antioxidanter, järn, magnesium, C-vitamin och krom. Kakao har länge varit känt för att ge lyckokänslor och stimulerar kroppen att producera endorfiner. Bästa kakaon hittar man i råa chokladbönor vilka är fullspäckade på näring och en av världens mest kända SuperFood.

    1. Dessa ljuvliga chokladbollar är lätta att göra och kan även fungera som en bra grund för tårtor och övriga desserter. Använd en kraftig matberedare för att skapa en homogen blandning, alternativt hacka nötter och russin först så de går att blanda lättare till en jämn smet.
    2. Tillsätt sedan alla ingredienser och mixa samman, men spara 50 g av kakaonibsen som ska användas först i slutskedet. Du märker att smeten är klar när den är jämn och inte längre bibehåller en fast konsistens.
    3. Lägg smeten i en bunke och ställ för att stelna i kylen ca 5-6 timmar. Därefter är det bara att låta fantasin avgöra form och utseende. Täck ytterkanterna av chokladbollarna med kakaonibsen. Om man vill variera smak och utseende passar lakritspulver eller torkade hallon lika bra att täcka kanterna med.

    Ingredienser

    Rawchokladbollar

    • 200 g pecannötter
    • 375 g cashewnötter
    • 150 g sultanrussin
    • 2 msk agevesirap eller honung
    • 50 g kakaonibs (krossade chokladbönor)
    • 2,5 msk kakaopulver
    • 1 dl vatten

    Dekoration

    • 50 g kakaonibs (krossade chokladbönor)