Citrontartelette med basilika och vit choklad

    Av Fredrik Borgskog

    Citronbavaroise
    Koka upp socker, salt, grädde och mjölk. Blanda äggulan och citronzest, häll mjölkblandningen över äggulan sjud upp till 82°C. Gå i med blötlagd gelatin. Häll över den vita chokladen. Mixa och kyl ner till 28-29°C. vänd sedan ner grädden och avsluta med citronpurén. Fyll upp i form och tryck ner basilika cremeux innan den fryses.

    Citroncurd
    Blanda socker, citronpuré och äggula. Sjud upp till 84°C och gå i med smöret. Mixa med en handblender, kyl. Lägg sedan i en spritspåse.

    Inkokt citron
    Koka upp allt förutom citronerna. Låt stå och dra tills det blivit svalt, sila av. Skiva citronerna i tunna skivor. Koka nu in citronerna i lagen, sjud upp försiktigt. Låt svalna igen och vacca dem sedan och lägg i kylen. Låt dem gärna stå i några dagar innan användning.

    Basilika cremeux
    Sjud upp mjölk, äggula och socker till 82°C. Häll över chokladen, mixa och kyl. När den är kyld så mixa ner basilikan och lägg sedan i sprits. Och fyll i silikonform små halvmånar. Frys och sedan ploppa och lägg som interiör i bavaroise.

    Mördeg
    Blanda ihop allt och kyl. Kavla 2-3mm tunn. Stansa och fodra formarna. Frys. Baka på 170°C i 8-10 min. Putsa till efter bakning.

    Dekorera med vit chokladdekor, basilika och bladguld.

     

     

    Ingredienser

    Citronbavaroise

    • 4,5 g gelatin
    • 2 g citronzest
    • 25 g äggula
    • 25 g socker
    • 1 g salt
    • 60 g mjölk
    • 60 g grädde
    • 110 g vit choklad Opalys 33%
    • 25 g citronpuré
    • 225 g lättvispad grädde

    Citroncurd

    • 50 g citronpuré
    • 50 g socker
    • 30 g äggula
    • 30 g smör

    Inkokt citron

    • 2 st små citroner
    • 100 g socker
    • 80 g vatten
    • 20 g citronpuré
    • 1 st limeblad
    • 2 g salt
    • 2 g torkad citronverbena

    Basilika cremeux

    • 90 g mjölk
    • 25 g äggula
    • 10 g socker
    • 90 g vit choklad Opalys 33%
    • 10 g plockad basilika

    Mördeg

    • 225 g vetemjöl
    • 110 g smör
    • 75 g florsocker
    • 1 st ägg
    • 1 g salt

    Dekor

    • vit chokladdekor
    • basilikablad
    • bladguld