Früstück delux

    Av Viktor Ingemarsson

    Till den här färggranna frukosträtten används en blenden/kannmixer rakt igenom. Alla olika delar mixas för sig till en jämn slät kräm och varvas sedan med varandra och skapar vackra färgmönster. Till servering rekommenderas att använda rustika glasburkar för att skapa en känsla av det där lilla extra man gärna vill ha när man bjuder andra på matglädje. Receptet ger stora portioner. Bra att veta: Ingefära är den välkända roten som hjälper mot förkylningar och inflammationer. Den innehåller kalium, gingerol, mangan, koppar, magnesium och vitamin B6.

    1. Jordgubbskräm: Börja med jordgubbskrämen. Mixa samman jordgubbar, hackad ingefära, vatten, chiafrön och gojibär till en len kräm. Häll därefter över den färdiga jordgubbskrämen i glasburkarna och låt stelna i ca 15 minuter innan nästa lager skall på.
    2. Havtornskräm: Nu är det dags för havtornskrämen. Mixa samman alla ingredienser och häll sedan över det på jordgubbskrämen och låt stå. Dunka gärna burken lätt i bordet/bänken så att lagret jämnar ut sig.
    3. Blåbärskräm: Börja därefter med blåbärskrämen genom att mixa samman blåbär, vatten, russin och cashewnötter. Häll över det sista lagret ovanpå de andra. Dunka återigen burken i bordet/bänken. Låt stå  i kylen minst 2 timmar, eller över natten innan du serverar.
    4. Topping: Dekorera de härliga frukostburkarna generöst med örtblad, pumpa- och solroskärnor, mandel och havtorn. Beskåda, luta dig tillbaka och njut av en av de godaste frukostarna i mannaminne.

    Ingredienser

    Jordgubbskräm

    • 4 dl jordgubbar
    • 1 dl vatten
    • 1 msk ingefära
    • 1 dl chiafrön
    • 0,5 dl gojibär

    Havtornskräm

    • 1 dl havtorn
    • 1 dl vatten
    • 2 dl mango
    • 1 dl chiafrön
    • 1 st banan

    Blåbärskräm

    • 1 dl russin
    • 2 dl vatten
    • 2 dl cashewnötter
    • 2 dl blåbär

    Topping

    • 6 st örtblad t.ex. mynta
    • 2 msk pumpakärnor
    • 14 st havtorn eller tranbär med lite lime
    • 14 st mandel
    • 2 msk solroskärnor