- Välj en jämn och fin köttbit. Klappa in med olja och rulla sedan i peppar och salt. Grilla köttet på hög värme runt om till fin färg. Låt vila eller lägg i frysen någon timme om du lätt vill kunna skära riktigt tunna skivor
- Strimla ner grönsakerna (ta bort mittdelen av gurkan). Rör en klar lag av ättika, socker och vatten och slå över grönsakerna. Låt stå svalt minst en timme.
- Koka ägget i 2 min, kyl o gröp ur. Bryn smöret ordentligt. Mixa ägget, buljongen och tryffeln med lite salt. Tillsätt smöret i en tunnstråle medans du fortsätter mixa. Smaka av med salt.
- Blanda soja, sesamolja och mirin till en dippsås.
- Bryt varje rispapper i ca 4 delar, hetta upp oljan till ca 140 grader. Fritera rispapperet i 1 min. Ta upp och lägg på hushållspapper, salta och strö chili på båda sidor.
- Montering: Lägg ut tunna skivor av oxfilén, lägg tryffelemulsion och picklade grönsaker på köttet och rulla ihop. Servera med dipsåsen, riskrisp och ev. lite lyxiga tunna skivor av tryffel!
Ingredienser
Oxfilétataki
- 500g svensk oxfilé - putsad
- 1 msk neutral olja
- 2 msk grovmalen Tellicherry svartpeppar
- 1 msk salt
Picklade grönsaker
- 4 st minigurkor eller 0,5 vanlig
- 5 cm vit rättika
- 4 st rädisor
- 1 msk ättika
- 2 msk socker
- 3 msk vatten
Tryffelemulsion
- 1 ägg
- 150 g smör
- 1 msk dashi eller köttbuljong
- 10 g tryffel samt ev. extra till servering
- salt
Sesam/sojadip
- 1 dl ljus japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk mirin (sött risvin)
Riskrisp
- 2 st rispapper
- ca 1 l neutral olja
- salt
- chiliespelette