Jordgubbsyoghurtglass, smultronpannacotta och karamelliserat mjölkchips

    Av Daniel Jonasson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin i frisk stil där fruktighet samt blommighet dominerar vinet. Exempelvis Massolino Moscato d´Asti.

    1. Lägg gelatin i blöt. Koka ihop vatten, socker och glykos tills sockret smält helt. Dra av från plattan och tillsätt gelatinet, låt lagen kallna. När lagen kallnat tillsätt yoghurt, jordgubbspurén och lime, blanda väl. Låt smeten stå över natt i kylen för att sätta sig. Kör smeten i glassmaskinen.
    2. Blötlägg gelatin i kallt vatten. Koka upp grädde, vanilj och strösocker tills sockret smält. Ta upp gelatinet ur vattnet och krama ur överflödig vätska. Tillsätt gelatinet i den varma grädden och rör ut. Tillsätt smultronpurén i gräddblandningen och blanda försiktigt. Sila smeten och häll upp i önskad form. Låt pannacottan sätta sig i kyl.
    3. Täck ytan på en teflonstekpanna med mjölk. Reducera ner mjölken på medelhög värme på spisen tills du kan ta på mjölken utan att bli fuktig om fingrarna. Lyft upp mjölkskinnet och låt torka.  Riv sedan ut önskad storlek på chipsen.

    Ingredienser

    Jordgubbsyoghurtglass

    • 2 gelatinblad, Sosa
    • 3 dl vatten
    • 5 dl socker
    • 80 g glykossirap, Sosa
    • 7 dl matlagningsyoghurt 8%
    • 6 dl jordgubbspuré, Sicoly
    • några droppar lime

    Smultronpannacotta

    • 4 gelatinblad, Sosa
    • 4 dl vispgrädde
    • ½ vaniljstång, Bourbon
    • 2 dl strösocker
    • 4 dl smultronpuré, Sicoly

    Karamelliserat mjölkchips

    • 1-2 dl mjölk