Rapsconfiterad röding med dillbröd

    Av Werners Gourmetservice

    Den svenska rapsoljan är fantastisk! Här bjuder oljan på nötiga och gräsiga toner till rödingen. Knaprigt dillbröd ger textur och fin färgbrytning. En rätt som funkar fint att förbereda dagar innan och fungerar toppen till smörgåsbordet.

    Röding

    1. Putsa rödingfiléerna jämna och fina och pinna dem om ben finns kvar.
    2. Blanda salt och socker och strö över fisken.
    3. Låt rimma i ca 1 h.
    4. Lägg filéerna i värmetålig form.
    5. Värm rapsoljan tillsammans med citronzest och vitpeppar till ca 60°C.
    6. Slå oljan över fisken och ställ ev. in i ugn på 60°C.
    7. Confitera rödingen till ca 46–48°C.

    Dillbröd

    1. Kantskär brödet och pulsa i matberedare till mindre bitar.
    2. Värm rapsolja till 65°C och mixa med örter och salt till slät olja.
    3. Sila genom finmaskig sil eller silduk.
    4. Spara en del av olja till servering och blanda resterande med brödmix och salt och rosta ugn på 110°C till frasig konsistens.

    Vid servering

    1. Skär eller bryt rödingen i bitar.
    2. Toppa med dillbröd, plockad dill, schalottenlök och dillolja.

    Ingredienser

    Röding

    • 250 g rödingfilé
    • 4 g salt
    • 3 g socker
    • 4 dl rapsolja kallpressad
    • 2 msk citronzest
    • 1 tsk vitpepparkorn, grovt krossade

    Dillbröd

    • 150 g ljust matbröd, gärna vetesurdeg
    • 2 dl rapsolja
    • 1 dl dill, grovhackad
    • 0,5 dl gräslök, skuren
    • 0,5 dl spenat
    • salt

    Vid servering

    • dill
    • schalottenlök

    Produkter i Rapsconfiterad röding med dillbröd

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”