Kombucha på vitt te

    Av Martin Hansen

    Välj ett smaksatt vitt te för att variera smaken på din kombucha. Exempelvis vitt passions från Dammann Frères. De späda vita tebladen i blandningen “Passions de Fleurs” tillsammans med ros, rosenblad, aprikos och passionsfrukt ger ett lätt parfymerat tropiskt te.

    1. Koka upp vattnet, lägg i teet, häll i sockret och rör om. Låt svalna till rumstemperatur. Sila bort tebladen och häll över i en stor, rengjord glasburk.
    2. Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i SCOBYN. Spänn fast en tunn tygbit som lock med hjälp av ett gummiband. Låt glasburken stå orörd i rumstemperatur i 7–12 dagar.
    3. Provsmaka från dag 7 och använd ett rent sugrör så att det inte råkar komma smuts i kombuchan, sedan varje dag till dess att du är nöjd med smaken. När kombuchan är färdig ska du förvara den i kylskåp så att fermenteringsprocessen stannar av.

    Ingredienser

    • 3 liter vatten
    • 4 msk vitt te
    • 3 dl cassonadesocker
    • 1 liter kombucha (startvätska)
    • 1 SCOBY

    Dessutom behövs

    • en stor glasburk
    • en tygbit
    • ett gummiband
    • en tratt och en sil
    • flaskor och etiketter