Lunchbuffé

    Av Viktor Ingemarsson

    Detta är en buffé som passar både lunch och middag. Lättillgängliga smaker som passar de flesta gäster. Jag brukar variera grönsakstillbehör efter säsong och humör. Blandad med smårätter såsom rawkex med äpple och pumpakärnor, krämig raw deluxe tårta, pesto med olika tillbehör samt mango- och kaneldrömssmoothie.

    Rawkex med äpple och pumpakärnor

    1. Har du en ugn som klarar låga temperaturer värmer du den till 42 grader, i en hushållsugn använder du lägsta temperatur. Pressa äpple i en råsaftscentrifug. Häll juicen i en bunke och ta till vara på fruktköttet och lägg över på en separat tallrik. Blanda äppeljuicen med vatten och äppelcidervinäger och tillsätt därefter chiafrön, linfrön och himalayasalt. Ställ därefter in bunken i kylen i 3 timmar tills dess du har en grynig och kletig smet. Tillsätt då fruktkött, pumpakärnor och solroskärnor och rör om.
    2. Täck en ugnsplåt med smörpapper eller en silikonmatta. Bred därefter ut smeten i ett ca 0,5 cm tjockt täcke över plåten och grädda i 6 timmar. Ta därefter ut knäcket och dela det i fyra lika stora delar och vänd på dem. Strö över flingsalt och sätt in i ugnen ytterligare 6 timmar. Låt därefter knäckebröden torka och svalna.

    Raw deluxe tårta – topping och dressing till melon och bär

    1. Börja med att hacka schalottenlöken i fina bågar. Blanda sedan ned dessa i en bunke med solrosolja, russin, gojibär och äppelcidervinäger. Täck bunken med ett lock eller plastfilm och låt stå i ca 2 timmar. Rör om med jämna mellanrum så att bären får möjlighet att suga upp vinägern.
    2. Hälften av toppingen skall användas som dressing till vattenmelonen som finns längre ned i receptet.

    Raw deluxe tårta – Kräm för toppning

    1. Använd en blender/kannmixer för denna del. Lägg i alla ingredienser och mixa till en slät fin kräm.

    Raw deluxe tårta – Cashewkräm

    1. Använd en blender/kannmixer och mixa lika delar cashewnötter och vatten. Ställ åt sidan, den skall tillsättas i fyllningen.

    Raw deluxe tårta – Fyllning

    1. Mixa blötlagda soltorkade tomater, broccolistjälk, sharonfrukt, salt, tamarisoja, hackad schalottenlök och vatten i en matberedare. När väl dessa ingredienser börjar mixas samman häll i cashewkrämen. Fyllningen skall inte bli en helt slät kräm – det godaste är om den får behålla konsistens och en mer kompottlik form.

    Raw deluxe tårta – Botten

    1. Bottendelen är den lättaste att göra. Här är det bara att mixa samman morot och broccoli tills en grynig konsistens uppstår (couscousliknande konsistens).

    Raw deluxe tårta – Montering

    1. När alla delar är klara är det dags att bygga ihop middagstårtan lager för lager. Pensla en lämplig form t.ex. en brödform med lite olja och klä den med plastfilm. Detta gör vi för att sedan kunna vända hela formen och behålla formen på tårtan.
    2. Häll fyllningen jämnt i botten och fyll sedan på med botten som ett lager ovanpå. Droppa över 2 msk rapsolja och pressa till lätt med en stekspade. Plasta över formen och ställ en liknande form ovanpå med tyngd i, ställ i kylen över natten. Genom att pressa innehållet i formen blir det mer kompakt.
    3. Ta bort plasten nästa dag och hitta ett lämpligt uppläggningsfat. Lägg fatet ovanpå formens ”öppning” och vänd ut tårtan på tallriken kontrollerat. Ta bort resterande plastfilm. Nu har vi fått en kaka som vi ska klä med cashewkrämen. Häll över försiktigt och låt gärna bottnen synas igenom för att göra rätten mer färggrann.
    4. Häll av bär och russin men spara vinägretten och servera till vattenmelonen i receptet nedan. Dekorera med bär, romanesco och ärtskott. Fint är också om man har annat från blomkålssläktet, t.ex. blad och rötter för att skapa fina former och dekorationer på tårtan. Vill man kan man också använda fantasin och skapa små ”stigar” av svarta sesamfrön på tårtan för att skapa ett riktigt sagolandskap. Hyvla därefter en lila morot med en potatis- eller rotfruktsskalare och gör cylindrar av de tunna färggranna arken. Vill man kan man också använda sig av mindre svampar för att vidare dekorera.
    5. Använd fantasin och låt ingenting stoppa dig och din kreativa förmåga för att skapa detta lilla sagolandskap inspirerat av Alice i Underlandet.

    Pesto

    1. Peston görs bäst med hjälp av en matberedare. Börja med att mixa olja, basilika och spenat. Tillsätt därefter vitlök och mixa tills en grön, jämn smet uppstår. Häll över i en bunke.
    2. Stötmixa hela pumpakärnor i en blender eller i en kryddkvarn grovt och blanda samman med pestobasen. Rör om väl. Peston kan förberedas i förväg och förvaras i kyl.

    Tillbehör

    1. Skär salladerna. Tomater kan gärna serveras hela i en skål.
    2. Skär vattenmelonen i fina bitar och vänd ned tillsammans med bär i en skål. Servera som tillbehör tillsammans med hälften av toppingen från tårtan som dressing.

    Mango- och kaneldrömssmoothie

    1. Börja med att göra passionsfruktsjuicen. Mixa passionsfrukt, vatten och sirap på lägsta hastigheten i en blender/kannmixer i ca 20 sekunder. Detta gör att kärnorna separeras från övrigt fruktkött. Använd en finmaskig sil för att sila av kärnorna och häll tillbaka juicen i blendern.
    2. Finkrossa kanel i en mortel alternativt mixa i en stark blender. Pressa limejuice och mixa alla ingredienser till en jämn och fin konsistens.
    3. Häll upp i en tillbringare.

    Ingredienser

    Rawkex med äpple och pumpakärnor

    • 3 dl äppeljuice
    • 3 dl linfrön
    • 1 dl äppelkött från centrifugen
    • 2 dl vatten
    • 2 tsk salt
    • 0,5 dl chiafrön
    • 2,5 dl pumpakärnor
    • 2 dl solroskärnor
    • 1 dl äppelcidervinäger
    • 2 msk flingsalt
    • 2 tsk Himalayasalt eller flingsalt

    Raw deluxe tårta topping

    • 2 dl kallpressad solrosolja
    • 2 dl sultanrussin
    • 1 dl gojibär
    • 1 dl russin
    • 3 dl äppelcidervinäger
    • 2 st bananschalottenlök

    Raw deluxe tårta topping-kräm

    • 4 dl vatten
    • 3 dl cashewnötter
    • 1 msk korngräs
    • 1,5 tsk salt

    Raw deluxe tårta cashewkräm

    • 1 dl cashewnötter
    • 1 dl vatten

    Raw deluxe tårta fyllning

    • 200 g skalad broccolistjälk
    • 50 g soltorkade tomater (blötlagda 3-6 timmar)
    • 0,5 dl lag från vattnet som de soltorkade tomaterna har legat i
    • 1 st sharonfrukt
    • 1 tsk salt
    • 2 msk tamarisoja
    • 1 st schalottenlök

    Raw deluxe tårta botten

    • 3 st orange morötter
    • 1 st gul morot
    • 0,5 st broccoli

    Raw deluxe tårta dekor

    • 0,25 st romanesco
    • 1 knippe ärtskott
    • 2 msk sesamfrön
    • 2 st lila morötter

    Pesto

    • 70 g basilika
    • 140 g spenat
    • 1,5 dl kallpressad rapsolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 1,5 dl pumpakärnor

    Tillbehör

    • blandad sallad
    • körsbärstomater
    • vattenmelon
    • valfria bär

    Mango- och kaneldrömssmoothie

    • 4 st passionsfrukter
    • 6 dl vatten
    • 1 msk agavesirap eller honung
    • 3 dl frusen mango
    • 0,3 dl kanel (krossad)
    • 0,3 st lime