- Blanda en fördeg på mjölken. Låt vila ca 4 timmar.
- Rör i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en följsam deg och låt sen vila en liten stund i kylen.
- Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Bred semlefyllningen på den utkavlade degen. Strö på sesamfrö och lingon. Låt jäsa minst 2 timmar till dubbel storlek.
- Pensla med ägg och strö över kardemumma och sesamfrö. Baka av i 200°C ca 10-12 min. Pensla med sockerlag.
Ingredienser
- 1 kg vetemjöl
- 1 ägg
- 5 dl mjölk
- 75 g smör
- 20 g jäst
- 200 g socker
- 10 g kardemumma
- 10 g salt
- 100 g surdeg
Surdegen
- 1/2 jästen och 375 g av mjölet
Smörfyllning
- 1/2 kg smör
- 300 g florsocker
- 100 g vaniljsocker
Dekor
- 2,5 dl rostade saltade sesamfrö
- 3 dl lingon