Lingonbulle

    Av Ia Ahlsgård

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin som håller en hög frisk syra, som har inslag av gula bär och gula frukter såväl färska som torkade. En Sauternes eller liknande vin med inslag av apelsin, hjortron, gula plommon och sultanrussin.

    1. Blanda en fördeg på mjölken. Låt vila ca 4 timmar.
    2. Rör i resten av ingredienserna. Blanda ihop till en följsam deg och låt sen vila en liten stund i kylen.
    3. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Bred semlefyllningen på den utkavlade degen. Strö på sesamfrö och lingon. Låt jäsa minst 2 timmar till dubbel storlek.
    4. Pensla med ägg och strö över kardemumma och sesamfrö. Baka av i 200°C ca 10-12 min. Pensla med sockerlag.

    Ingredienser

    • 1 kg vetemjöl
    • 1 ägg
    • 5 dl mjölk
    • 75 g smör
    • 20 g jäst
    • 200 g socker
    • 10 g kardemumma
    • 10 g salt
    • 100 g surdeg

    Surdegen

    • 1/2 jästen och 375 g av mjölet

    Smörfyllning

    • 1/2 kg smör
    • 300 g florsocker
    • 100 g vaniljsocker

    Dekor

    • 2,5 dl rostade saltade sesamfrö
    • 3 dl lingon