Mangosorbet med kokostapioka och sesamkakor

    Av Daniel Roos

    Kokosmjölk, citrongräs och lime för tankarna mot Sydostasien där jag också hittat inspiration för denna dessert. Desserter är inte lika vanligt förekommande i Asien som i väst, men man har några av världens mest välkända dessertrestauranger. Restauranger som bara serverar desserter, inget annat. Min dröm är att desserter ska få samma status i Sverige som internationellt, att vi får restauranger dit du går för att äta en 7 rätters dessertmeny

    Mangosorbet

    1. Blötlägg gelatinblad. Koka mango och den mindre delen socker. Passera genom en finmaskig sil så att du har en puré. Koka mangopuré med strösocker, vatten, citronsaft och vanilj.
    2. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinet, kyl ner smeten. När smeten är kall kör den i en glassmaskin.

     

     

    Kokospärlor ”sagogryn”

    1. Hacka citrongräs och koka det med kokosmjölk, florsocker och limeblad. Låt dra en stund under lock och sila sedan blandningen, kyl i vattenbad. Koka under tiden upp vattnet och tillsätt tapiocapärlorna (sagogrynen).
    2. Låt koka i 13 min och häll av i en sil. Skölj noga i kallt vatten någon minut. Lägg sedan pärlorna i den kalla kokosmjölken.

     

     

    Sesamkakor

    1. Vispa smöret fluffigt med urskrapad vanilj och strösocker. Tillsätt resten av de torra ingredienserna.
    2. Platta ut degen på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt, och låt vila i 30 min i kylen. Baka i ugn på 175 grader ca 20 min.

     

     

    Servering

    Lägg två skedar av kokspärlorna i botten av en skål. ”Ägga” mangosorbeten (forma sorbeten som ett ägg med sked) och lägg den på pärlorna. Dekorera med tre bitar sesamkakor och rostad kokos.

    Ingredienser

    Mangosorbet

    • 500 g mango (färsk el frusen)
    • 50 g strösocker
    • 250 g mangopuré (av ovan)
    • 80 g strösocker
    • 100 g vatten
    • 15 g citronsaft
    • 0.5 vaniljstång
    • 0.5 gelatinblad

    Kokospärlor ”sagogryn”

    • 100 g sagogryn (tapiocapärlor)
    • 1000 g vatten
    • 1 burk kokosmjölk
    • 1 st citrongräs
    • 3 st limeblad
    • 75 g florsocker

    Sesamkakor

    • 150 g smör (rumstempererat)
    • 100 g socker
    • 0.5 vaniljstång
    • 2 g salt
    • 140 g mjöl
    • 125 g mandelmjöl
    • 125 g sesamfrön

    Servering

    • 100 g rostade kokosflingor