Mjölkchokladtryffel med karamelliserade nötter

    Av Sara Aasum Hultberg

    Recept av Sara Aasum Hultberg ur boken Kola, fudge, knäck & bräck (Bonnier Fakta).

    1. Värm ugnen till 180 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda dem med honung och salt i en bunke och sprid sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 8 min. Låt svalna.1. Värm ugnen till 180 grader. Hacka nötterna grovt. Blanda dem med honung och salt i en bunke och sprid sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i cirka 8 min. Låt svalna.

    2. Hacka mjölkchokladen grovt. Skär smöret i mindre bitar. Lägg choklad och smör i en bunke.

    3. Koka upp grädde och honung i en kastrull och slå det över chokladblandningen. Rör massan jämn med en slickepott och kör den slät med stavmixer om det behövs. Låt tryffeln stå i rums-temperatur täckt med plastfolie direkt mot ytan i minst 6 timmar.

    4. Mixa de karamelliserade macadamienötterna så att det blir ett lagom fint kross. Lägg krosset på en tallrik.

    5. Rulla kulor av tryffeln och rulla dem sedan i macadamiakrosset så de täcks runtom.

    Ingredienser

    Tryffel

    • 360 g Valrhona Andoa Lactée 39%
    • 50 g smör
    • 2 dl vispgrädde
    • 2 msk honung

    Karamelliserade nötter

    • 200 g rostade macadamianötter
    • 1/2 dl honung
    • 1/2 tsk fint salt