Morotschai

    Av Viktor Ingemarsson

    Detta är en av mina absoluta favoritdrinkar att bjuda mina gäster på när de kommer hem till mig. Personligen älskar jag Chai-te och all dryck med marsala i sig. Att kombinera chai-kryddor med morotsjuice resulterar i en helt galet god dryck som passar alla. Bra att veta: Morot innehåller folsyra, jakcuyn, järn, betakaroten, zink, fiber och kisel.

    1. Börja med att göra morotsjuice om du inte väljer att köpa färdig. För det behöver du en råsaftscentrifug och ca 1,3 kg morot. Om juicen blir lite besk kan man smaksätta denna med 1 msk agavesirap eller 1 msk honung beroende på humör. Häll upp juicen i en sluten behållare man kan skaka.
    2. Krossa kryddorna i en mortel eller med knivbladet och häll i morotsjuicen. Skala och krossa ingefära på liknande sätt och häll i tillsammans med resterande ingredienser.
    3. Skaka om juicen ordentligt och ställ in i kylen i 10 timmar. Rör gärna om eller skaka behållaren några gånger under tiden den står i kyla.
    4. Sila sedan vätskan genom en finkornig sil och vår morotschai är färdig att avnjutas. Servera gärna i ett finare glas.

    Ingredienser

    Morotschai

    • 7 dl morotsjuice eller
    • 1,3 kg morot om du pressar din egen
    • 5 st kardemummakapslar
    • 8 st nejlikor
    • 1 st kanelstång
    • 10 st svartpepparkorn
    • 5 cm krossad ingefära
    • 1 tsk limejuice